1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Turcia şi-a redus estimările de creştere pentru 2014, dar le-a majorat pe cele de inflaţie

Guvernul turc a revizuit, în jos, prognozele de creştere pentru pentru 2014, de la 4% până la 3,3%, din cauza conjuncturii internaţionale nefavorabile şi a conflictului sirian, a declarat miercuri vice-premierul turc, Ali Babacan, transmit AFP şi Reuters.

08 oct, 2014 | Agerpres

'Prognoza noastră de creştere a Produsului Inter Brut (PIB) pentru 2014 este de 3,3%', a declarat Ali Babacan cu ocazia prezentării programului economic al guvernului islamo-conservator pentru perioada 2015-2017. Prognoza de creştere pentru 2015 a fost fixată la 4%, iar cea pentru anii 2016 şi 2017 la 5%, a adăugat Babacan. Acesta a subliniat că relansarea economică anemică din Europa, principalul partener comercial al Turciei, precum şi situaţia geopolitică au influenţat perspectivele.

'Avem conflicte la frontierele noastre în Siria şi Irak, acestea afectează în mod inevitabil economia', a spus Babacan.

În schimb, vice-premierul turc a revizuit în sus estimările de inflaţie pentru 2014 de la 7,6% la 9,4%, mult peste estimarea de 5,3% a Băncii centrale.

'Intenţionăm să aducem inflaţia la 6,3% în 2015 şi la 5% în 2016 şi 2017', a precizat Ali Babacan, care ocupă postul de vice-prim ministru însărcinat cu economia.

Turcia face eforturi pentru a ţine sub control inflaţia în condiţiile în care economia încetineşte, iar conflictele din Siria şi Irak se intensifică. Babacan a repetat că 'prima prioritate a Guvernului va fi lupa împotriva majorării preţurilor' şi continuarea reformelor instituţionale.

Combinaţia dintre conjunctura economică internaţională, înăsprirea politicii monetare a Băncii centrale a Turciei şi factorii geopolitici au determinat majoritatea analiştilor să-şi revizuiască în scădere propriile estimări. Fondul Monetar Internaţional mizează în acest an pe o creştere de 2,3% în acest an.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO