Turcia: Starea de urgenţă a intrat în vigoare joi, la ora 01:00

Starea de urgenţă anunţată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, ce va permite autorităţilor să ia măsuri rapide împotriva celor consideraţi responsabili de tentativa de puci eşuată din 15 iulie, a intrat în vigoare joi, la ora locală 01:00 (miercuri, 22:00 GMT), odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 21 iul. 2016, 06:17
Turcia: Starea de urgenţă a intrat în vigoare joi, la ora 01:00

Instaurarea stării de urgenţă a fost anunţată de preşedintele Erdogan miercuri seară, într-o intervenţie televizată, după o reuniune de aproape cinci ore a Consiliului de securitate naţională.

Preşedintele Erdogan, care a declanşat epurări în masă în instituţiile de stat după tentativa eşuată de puci, a insistat că instaurarea stării de urgenţă este în deplină conformitate cu Constituţia şi nu încalcă statul de drept sau libertăţile cetăţeneşti fundamentale.

Măsura le va permite preşedintelui şi guvernului să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să limiteze ori să suspende drepturi şi libertăţi atunci când consideră necesar.

Conform Constituţiei, guvernul turc poate declara stare de urgenţă după consultări cu Consiliul naţional de securitate, după cum explică DPA.

Potrivit articolului 120 din Constituţie, această măsură poate fi luată în situaţii de ‘acte de violenţă şi distrugere pe scară largă împotriva ordinii democratice’ sau de ‘grav colaps al ordinii publice’. În timpul stării de urgenţă, preşedintele are dreptul de a conduce şedinţele guvernului.

Starea de urgenţă poate fi declarată pe întreg teritoriul ţării sau doar în părţi din teritoriu, pentru o perioadă de cel mult şase luni, care poate fi prelungită.

Ordinul este trimis direct parlamentului, care, dacă se află în vacanţă, este convocat imediat. Marea Adunare Naţională poate ridica starea de urgenţă, îi poate modifica durata sau, la solicitarea guvernului, o poate prelungi cu patru luni.

Imediat după intrarea în vigoare a măsurii, guvernul – condus în continuare de preşedinte – poate emite decrete cu putere de lege, ce trebuie înaintate parlamentului în aceeaşi zi şi care nu pot fi contestate la Curtea Constituţională.

Articolul 15 din Constituţie prevede că, în timpul stării de urgenţă, drepturile fundamentale pot fi suspendate integral sau parţial.

Pot fi introduse măsuri care contravin garanţiilor constituţionale fundamentale, cu condiţia însă a respectării dreptului internaţional.

Rămâne în vigoare interdicţia execuţiilor sumare şi pedepsei capitale, cu excepţia situaţiilor de război.

De asemenea, rămâne ilegală obligarea cetăţenilor de a-şi face publice afilierea religioasă, obiecţiile de conştiinţă sau opiniile, ca şi aplicarea de pedepse pentru acestea.

Pedepsele nu pot fi aplicate retroactiv, iar prezumţia de nevinovăţie rămâne în vigoare, nicio persoană neputând fi declară vinovată decât în urma unui proces.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...