Turcia sub asediu: Două persoane înarmate au intrat într-un sediu al partidului de guvernământ din Istanbul

Două persoane înarmate au intrat miercuri într-un sediu al formaţiunii de guvernământ, AKP, dintr-o suburbie a Istanbulului, a relatat agenţia de presă Dogan, la o zi după ce militanţi de stânga au luat ostatic un procuror într-o instanţă din oraş, potrivit Reuters.
Economica.net - mie, 01 apr. 2015, 09:19
Turcia sub asediu: Două persoane înarmate au intrat într-un sediu al partidului de guvernământ din Istanbul

Poliţia a blocat drumul din faţa clădirii din cartierul Kartal, situat în partea asiatică a oraşului. Mai multe maşini de poliţie au ajuns la faţa locului. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se află în România într-o vizită oficială la Palatul Cotroceni unde se întâlneşte cu preşedintele României Klaus Iohannis.

Ieri, doi militanţi ai unui grup turc clandestin de extremă-stânga  au ţinut ostatic timp de mai multe ore un procuror într-un tribunal din Istanbul. Atacatorii au fost ucişi de poliţie. Procurorul a murit în urma rănilor grave la cap şi piept.

Procurorul Mehmet Selim Kiraz ‘era grav rănit când a ajuns (la spital), dar nu l-am putut salva în ciuda tuturor eforturilor noastre’, au anunţat medicii într-o declaraţie televizată, citată de AFP.

Potrivit medicilor, magistratul a fost ‘lovit de gloanţe la cap şi în piept’. ‘El nu mai respira şi inima lui nu mai bătea’ când a ajuns la spital, au adăugat ei.

Kiraz a fost luat ostatic la începutul după-amiezii în Palatul de Justiţie Caglayan, în partea europeană a oraşului Istanbul, de doi bărbaţi înarmaţi care au afirmat că sunt membri ai unui grup marxist clandestin, Partidul/Frontul revoluţionar de eliberare populară (DHKP-C).

Într-o declaraţie publicată pe un site ce îi este apropiat, DHKP-C a ameninţat că îl va ucide pe procuror dacă nu îi sunt satisfăcute mai multe revendicări, scrie Agerpres.

După mai multe ore de negocieri inutile, unităţile de intervenţie ale poliţiei au pus capăt marţi seară sechestrării procurorului şi i-au ucis pe cei doi militanţi DHKP-C.

Procurorul Kiraz era însărcinat să ancheteze circumstanţele morţii lui Berkin Elvan, un adolescent decedat la 11 martie 2014 după 269 de zile în comă provocată de o grenadă lacrimogenă trasă de poliţie la Istanbul în timpul unei manifestaţii în iunie 2013.

Pană de curent uriaşă

O pană de curent uriaşă a lovit marţi Turcia, principala putere militară de la graniţa de est a NATO. Metropola Istanbul, cu 14 milioane de locuitori, şi capitala Ankara au fost în beznă timp de mai multe ore, alături de peste jumătate din provinciile turceşti, iar autorităţile nu exclud ipoteza unui atac terorist sau cibernetic.

Tramvaiele şi metrourile din Istanbul şi din alte mari oraşe din Turcia s-au oprit. Locuinţe, clădiri de birouri şi platforme industriale au rămas în beznă. Mai multe zboruri au fost afectate.

45 din cele 81 de provincii ale ţării au rămas fără electricitate. Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat că autorităţile investighează situaţia şi nu exclud nicio ipoteză, inclusiv cea a unui atac terorist, potrivit CNN.

22 de arestări după atacul de la tribunalul din Istanbul

Poliţia turcă a arestat miercuri 22 de apropiaţi ai unui grup clandestin de extremă stânga ce s-ar fi aflat, marţi, la originea sechestrării unui magistrat, care a decedat ulterior din cauza rănilor grave, au anunţat media, relatează AFP.

Operaţiunea forţelor de ordine s-a desfăşurat în oraşul Antalia (sud) şi a vizat 22 de studenţi suspectaţi de legături cu Partidul/Frontul revoluţionar de eliberare a poporului (DHKP-C), care a revendicat atacul de marţi.

Potrivit agenţiei de presă Dogan, poliţia a intervenit după ce a primit informaţii potrivit cărora DHKP-C ar fi pregătit operaţiuni similare celei de la Palatul de Justiţie Caglayan din Istanbul.

Forţele de ordine au intervenit marţi seara împotriva a doi militanţi înarmaţi apropiaţi ai acestui grup marxist, cunoscut pentru comiterea a numeroase atentate în Turcia din anii ’90, şi care l-au reţinut timp de mai multe ore pe magistrat şi ameninţau cu uciderea lui. Cei doi atacatori au fost ucişi în cursul intervenţiei, iar procurorul Mehmet Selim Kiraz a decedat din cauza rănilor grave provocate de gloanţe.

Magistratul ancheta circumstanţele morţii lui Berkin Elvan, un adolescent decedat la 11 martie 2014 după 269 zile de comă provocată de o grenadă lacrimogenă lansată de forţele de poliţie la Istanbul, în cursul unei manifestaţii, în iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...