Turcia: Tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, un pericol pentru „butoiul de pulbere” din Orientul Mijlociu

Turcia a lansat luni un apel Iranului şi Arabiei Saudite să reducă tensiunile, subliniind că ostilitatea dintre aceste două puteri ale lumii musulmane nu poate decât să înrăutăţească situaţia din 'butoiul cu pulbere' care este Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 05:30
Turcia: Tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, un pericol pentru

‘Vrem ca aceste două ţări să renunţe imediat la situaţia tensionată care cu siguranţă va agrava tensiunile puternice din Orientul Mijlociu’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, vicepremierul Numan Kurtulmus, citat de agenţia de presă Anatolia.

‘Regiunea este deja un butoi cu pulbere’, a continuat viceprim-ministrul la finalul unei şedinţe de guvern. ‘Este de ajuns. Avem nevoie să trăim în pace în regiune’, a mai spus el.

O nouă criză a izbucnit sâmbătă odată cu execuţia în Arabia Saudită a liderului religios şiit Nimr el-Nimr, critic al puterii saudite, împreună cu alte 46 de persoane condamnate pentru ‘terorism’. Această execuţie a provocat un război al replicilor între Teheran şi Riad şi manifestaţii de furie în rândul comunităţii şiite din Iran – unde reprezentanţele diplomatice saudite au fost atacate -, în Irak, Liban, Bahrein, precum şi în Pakistan şi Caşmirul indian.

Duminică seară, Arabia Saudită a anunţat ‘ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi a cerut plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene’. În plus, luni a decis luni să întrerupă toate legăturile aeriene cu Republica Islamică, scrie Agerpres.

Relaţiile Turciei cu Arabia Saudită s-au încălzit considerabil în ultimele luni, iar în decembrie preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizită la Riad unde a avut o întrevedere cu regele Salman.

Cele două ţări, în mare majoritate populate de sunniţi, au aceeaşi viziune despre conflictul sirian, considerând că numai plecarea preşedintelui Bashar Al-Assad – sprijinit de Iran, stat cu care Turcia are în ultimele luni relaţii din ce în ce mai tensionate – va putea pune capăt războiului civil.

Referindu-se în acelaşi timp la Iran şi Arabia Saudită, Numan Kurtulmus a ţinut să menţioneze că ‘sunt două ţări islamice majore pentru Turcia. Avem relaţii bune cu fiecare dintre ele’.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...