Turcia: Tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, un pericol pentru „butoiul de pulbere” din Orientul Mijlociu

Turcia a lansat luni un apel Iranului şi Arabiei Saudite să reducă tensiunile, subliniind că ostilitatea dintre aceste două puteri ale lumii musulmane nu poate decât să înrăutăţească situaţia din 'butoiul cu pulbere' care este Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 05:30
Turcia: Tensiunile dintre Iran şi Arabia Saudită, un pericol pentru

‘Vrem ca aceste două ţări să renunţe imediat la situaţia tensionată care cu siguranţă va agrava tensiunile puternice din Orientul Mijlociu’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, vicepremierul Numan Kurtulmus, citat de agenţia de presă Anatolia.

‘Regiunea este deja un butoi cu pulbere’, a continuat viceprim-ministrul la finalul unei şedinţe de guvern. ‘Este de ajuns. Avem nevoie să trăim în pace în regiune’, a mai spus el.

O nouă criză a izbucnit sâmbătă odată cu execuţia în Arabia Saudită a liderului religios şiit Nimr el-Nimr, critic al puterii saudite, împreună cu alte 46 de persoane condamnate pentru ‘terorism’. Această execuţie a provocat un război al replicilor între Teheran şi Riad şi manifestaţii de furie în rândul comunităţii şiite din Iran – unde reprezentanţele diplomatice saudite au fost atacate -, în Irak, Liban, Bahrein, precum şi în Pakistan şi Caşmirul indian.

Duminică seară, Arabia Saudită a anunţat ‘ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi a cerut plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene’. În plus, luni a decis luni să întrerupă toate legăturile aeriene cu Republica Islamică, scrie Agerpres.

Relaţiile Turciei cu Arabia Saudită s-au încălzit considerabil în ultimele luni, iar în decembrie preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizită la Riad unde a avut o întrevedere cu regele Salman.

Cele două ţări, în mare majoritate populate de sunniţi, au aceeaşi viziune despre conflictul sirian, considerând că numai plecarea preşedintelui Bashar Al-Assad – sprijinit de Iran, stat cu care Turcia are în ultimele luni relaţii din ce în ce mai tensionate – va putea pune capăt războiului civil.

Referindu-se în acelaşi timp la Iran şi Arabia Saudită, Numan Kurtulmus a ţinut să menţioneze că ‘sunt două ţări islamice majore pentru Turcia. Avem relaţii bune cu fiecare dintre ele’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Grupul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat marţi înlocuirea directorilor responsabili de cele trei divizii principale ...