Turcia vrea să obţină 5,6 mld. dolari prin reducerea costurilor în sectorul public

Turcia adoptă măsuri de reducere a costurilor în sectorul public pentru a-şi îndeplini ţintele anuale şi face progrese pentru a obţine 35 de miliarde de lire turceşti (5,6 miliarde de dolari) prin economii şi majorarea veniturilor, a afirmat vineri Berat Albayrak, noul ministru turc de Finanţe, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 10 aug. 2018, 14:40
Turcia vrea să obţină 5,6 mld. dolari prin reducerea costurilor în sectorul public

Albayrak a prezentat vineri noua politică economică a Guvernului, care prevede finanţarea unor proiecte majore, adoptarea unor reforme structurale, reechilibrarea economiei şi „o creştere sustenabilă şi viabilă”.

Independenţa Băncii Centrale a Turciei este crucială pentru economie, a afirmat Albayrak, adăugând că disciplina bugetară va fi mai strictă.

Vineri dimineaţă, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce în cursul nopţii s-a depreciat cu peste 5%. Ulterior s-a tranzacţionat la 5,82 lire/USD. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 35% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare şi a tensiunilor geopolitice.

Şi alţi factori au contribuit la deprecierea semnificativă a lirei turceşti.

Economia Turciei arată semne de supraîncălzire, inflaţia urcând la aproape 15%. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut aproximativ 43% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare.

Luna trecută, Turcia a eliminat o clauză care stipula că mandatul guvernatorului Băncii Centrale are o durată de cinci ani, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată cu puţin timp înainte ca preşedintele Recep Tayyip Erdogan să depună jurământul pentru un nou mandat.

Decretul, publicat în Monitorul Oficial, a eliminat clauza care prevedea că „guvernatorul Băncii Centrale este numit printr-o decizie a Cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat în funcţie la finalul acestei perioade”.

De asemenea, s-a renunţat la cerinţa ca viceguvernatorii Băncii Centrale să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar bancar, precum şi la prevederea ca aceştia să fie propuşi de guvernator.

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...