Turiştii străini au cheltuit în România 3,73 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2014 – date INS

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost, în primele nouă luni ale anului, de aproape 1,5 milioane, iar cheltuielile realizate de aceştia s-au situat la 3,73 miliarde de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.
Economica.net - lun, 15 dec. 2014, 08:30
Turiştii străini au cheltuit în România 3,73 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2014 - date INS

La nivelul trimestrului III din acest an, numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice a fost de 641.200, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,52 miliarde lei, scrie Agerpres.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România, în perioada iulie – septembrie, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (58,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 61,8% din total cheltuieli.

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România a fost determinat de călătorii în scop particular (41,5% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 38,2% din total cheltuieli. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Datele INS relevă faptul că, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (55%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (94,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). De asemenea, cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au avut o ponderea de 15,8% din total, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,1%. În plus, din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,7% au însemnat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (32,7%).

Pe de altă parte, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 50,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În T3 2014, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,1% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33% şi-au organizat singuri sejurul. În plus, principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,6% din numărul total de turişti).

Autoturismele proprii au fost utilizate de 11,9% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 10,1% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) cu 2,4%.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2014, a fost de 1,48 milioane, în timp ce cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 3,732 miliarde lei.

În perioada analizată, principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (60,6% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 66,3% din total cheltuieli. Un alt motiv important a fost reprezentat de călătoriile în scop particular (39,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 33,7% din totalul cheltuielilor.

Totodată, din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,3%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,5% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,7%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 36,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (33,3%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

În primele nouă luni ale anului, 33,3% dintre nerezidenţi şi-au organizat sejurul pe cont propriu, iar 43,2% prin intermediul agenţiilor de turism/

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (76,7% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,6% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 8,4% şi alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) cu 2,3%.

Sursa datelor INS o constituie cercetările statistice trimestriale prin sondaj, referitoare la ‘Cheltuielile turistice ale nerezidenţilor’ care au ca scop culegerea de date trimestriale referitoare la cheltuielile nerezidenţilor cazaţi în structurile de primire turistică (hoteluri şi pensiuni turistice), în vederea compilării anuale a Contului Satelit de Turism de către INS, respectiv trimestriale a Balanţei de Plăţi de către Banca Naţională a României /BNR/.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...