Turiştii străini au cheltuit în România peste 2,2 miliarde lei în primul semestru

- Numărul turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică colective din România a fost de 840.000 în primul semestru din 2014, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceştia a depăşit 2,203 miliarde lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Economica.net - lun, 15 sept. 2014, 07:12
Turiştii străini au cheltuit în România peste 2,2 miliarde lei în primul semestru

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (62,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 69,4% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (37,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 30,6% din total. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 34,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri (33,6%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, în semestrul I 2014, 41,0% si-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,5% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (77,4% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,2% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 7,2%, alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,2%.

De asemenea, numărul total de nerezidenţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni turistice în trimestrul II 2014 a fost de 531.000, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,326 miliarde lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (57,9% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 64,3% din total.

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenţi în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (42,1% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 35,7% din total. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,7% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 35,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuielile pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (35,2%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul II 2014, 40,9% si-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 33,3% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (75,8% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 13,8% din numărul total de turişti, urmate de autocare şi autobuze cu 8,1%, alte mijloace ( tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 4 va despăgubi proprietarii mașinilor avariate în urma furtunii de vineri
Primăria Sectorului 4 va despăgubi proprietarii mașinilor avariate în urma furtunii de vineri
Primăria Sectorului 4 a anunţat că va despăgubi proprietarii maşinilor avariate în urma furtunii de vineri din Bucureşti....
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Premierul Florin Cîţu a scris sâmbătă dimineaţă pe Facebook că, potrivit datelor prezentate de Institutul Național ...
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Pentagonul a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înaintea ...
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră nesigure
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră ...
Canada a anunţat vineri că renunţă să distribuie lotul de 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Johnson & Johnson ...