Turnu Roşu: o şcoală modernă de nota… Regio

Economica.net - lun, 24 feb. 2014, 03:20
Turnu Roşu: o şcoală modernă de nota... Regio

Şcoala cu clasele I-VIII „Matei Basarab” din Turnu Roșu a fost renovată, reabilitată termic, extinsă și dotată cu sprijinul unei finanțări de 2,8 milioane de lei obţinuţi prin Regio. Cei aproximativ 300 de copii care învață aici se bucură acum de condiții foarte bune pentru desfăşurarea unui proces de învăţământ demn de secolul XXI.
    

Clădirea școlii  „Matei Basarab” a fost construită la începutul secolului al XIX-lea de austro-ungari, ca punct vamal între Ardeal și Țara Românească. Școala, singura unitate de învățământ în regim normal din localitate, are 3 clase de grădiniță, 5 de preșcolari și 4 de gimnaziu și este frecventată de copiii din Turnu Roșu și de 22 de elevi din comuna Sebeșul de Jos, aceștia din urmă având la dispoziție un microbuz special pentru transport.

Ultimele lucrări de consolidare a clădirii şcolii au fost făcute în urmă cu 50 de ani, astfel încât unitatea de învățământ avea clase puține, dotări minime, mari deficiențe la sistemele sanitare și electrice, iar din punct de vedere termic era în totalitate dependentă de centrala școlii pentru educație incluzivă din vecinătate.

Bani europeni pentru performanţe româneşti

Ideea reabilitării școlii din fonduri Regio s-a născut în 2006, din nevoia reală de a asigura condiții decente de învățământ copiilor din Turnu Roșu. Contractul de finanțare a fost semnat în anul 2008, iar lucrările s-au încheiat în toamna anului 2011, perioadă în care copiii au fost nevoiți să învețe în schimburi, în incinta muzeului sau a altor instituții locale. „Au fost multe discuții și nemulțumuri din partea copiilor și a părinților, dar, în final, toți au înțeles că era singurul mod în care puteam să le oferim o școală cu condiții net superioare celor de până atunci”, își amintește Stelian Istrate, primarul comunei Turnu Roșu.

Pe durata lucrărilor, clădirea a fost consolidată, cu ajutorul unor grinzi suplimentare de susținere, și reabilitată termic, astfel încât eficiența energetică a școlii a crescut cu  30%. Au fost înlocuite instalațiile electrice, s-a făcut racordarea la rețelele de gaz și la apă şi s-au înlocuit grupurile sanitare. A fost achiziționată o centrală termică, pentru ca școala să poată avea independență energetică, și s-a montat o instalație de paratrăznet. A fost înlocuită toată tâmplăria, a fost reparat acoperișul, iar mansarda a fost reamenajată, astfel încât să poată adăposti un laborator de specialitate. Tot din fondurile alocate prin proiect a fost împrejmuită curtea școlii şi s-au amenajat căile de acces, spațiul destinat autovehiculelor, terenul de oină existent și sala de sport.

Proiectul a avut în vedere și dotarea cu mobilier a 6 săli de clasă, a 2 laboratoare şi a cancelariei. A fost achiziţionat mobilier nou atât pentru clasele din ciclul primar, cât și pentru cele din ciclul gimnazial (bănci, scaune, dulapuri, catedre, table şcolare). Au fost dotate cu mobilier și aparatură laboratoarele de chimie și informatică și au fost cumpărate echipamente de prevenire și stingere a incendiilor pentru spațiul ce adăpostește centrala termică și laboratorul de informatică.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.

 

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...