Turtoi, MADR: Avem un grad de absorbţie de 41% la fondurile pentru pescuit. Există însă un risc de dezangajare

România a absorbit, până în prezent, 154 de milioane de euro din fondurile europene alocate prin Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007 - 2013 şi a ajuns la un grad de absorbţie de 41%, însă, în continuare există un risc de dezangajare de fonduri pe acest program, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi.
Economica.net - mie, 01 oct. 2014, 07:43
Turtoi, MADR: Avem un grad de absorbţie de 41% la fondurile pentru pescuit. Există însă un risc de dezangajare

‘Am ajuns la un grad de absorbţie de 41% la Programul Operaţional de Pescuit (POP) 2007 – 2013, undeva la 154 de milioane de euro. Stăm bine comparativ cu celelalte fonduri. Problema pe acest program este că prin contracte nu sunt asigurate şi nu sunt puse anumite termene de finalizare a achiziţiilor sau de eşalonare a plăţilor, ci este lăsat totul la liber după voinţa beneficiarilor. Din cauza sistemului şi a procedurilor care au fost începute greşit nu mai putem acum să modificăm contractele deja semnate şi nu avem modalităţi prin care să îi grăbim pe beneficiari să intre în plată. Din păcate există un risc de dezangajare de fonduri’, a spus Turtoi, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că a încercat prin notificări să îi aducă în plată pe beneficiari chiar dacă nu există un termen stabilit în contract, însă demersul nu a avut succesul scontat.

‘Nu avem cum să-i aducem pe beneficiari în plată. Dacă ei nu vor, nu vor. Nu ai termene în contracte, nu vor să semneze. Le-am trimis nişte notificări ca să-i grăbim puţin, spunându-le că vom rezilia toate contractele care nu respectă declaraţiile de eşalonare a plăţilor şi ne-am trezit imediat cu scrisori de la consultanţi că este un abuz şi nu există niciun termen prin care ei sunt obligaţi să respecte declaraţiile de eşalonare a plăţilor’, a adăugat George Turtoi.

Pe viitorul program pentru pescuit, reprezentantul MADR a afirmat că POP va copia sistemul de gestiune al FEADR prin care s-a derulat PNDR 2007-2013 şi care are deja un grad de absorbţie de 72%.

‘POP va copia pe viitor sistemul de gestiune al FEADR. Vom transpune toate procedurile din Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) pe viitorul program pentru pescuit. Vom încerca să reglementăm toate aceste probleme care le-am avut pe pescuit. Din păcate a început prost şi dacă aşa a fost semnat contractul este aproape imposibil să îl modifici pentru că nu vrea beneficiarul. Modificarea se face numai cu acordul părţilor, iar dacă una dintre părţi nu vrea, nu avem cum să modificăm. În schimb, la POP există posibilitatea ca beneficiarul să îşi continue proiectul pe banii lui şi după anul 2015, dacă nu termină proiectul, dar trebuie să aibă plăţi deja făcute. În acelaşi timp, trebuie urmărit dacă a finalizat proiectul, inclusiv pe banii lui. Dacă nu l-a finalizat trebuie să recuperezi tot’, a explicat Turtoi.

În ultimul an, MADR a oferit beneficiarilor acestui program o serie de facilităţi în vederea accelerării absorbţiei fondurilor pentru pescuit, una dintre ele vizând acordarea unor avansuri din finanţarea nerambursabilă, atât la începutul implementării, cât şi pe parcursul acesteia, în vederea derulării investiţiilor preconizate.

Plăţile prin POP au fost întrerupte, în ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management.

Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit un an mai târziu, în mai 2013, când a rambursat României cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul român, însă alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfuncţionalităţilor din sistem, jumătate din această sumă numai în anul 2013.

POP 2017-2013 a avut un buget de aproximativ 270 de milioane de euro doar din fonduri europene, fără contribuţia naţională, şi a reprezentat al treilea buget după Spania şi Portugalia.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii Drumului Expres Arad - Oradea. Noua șosea de mare viteză din Vestul......
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi ...
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...