Tusk îl acuză pe Trump că este împotriva unei „Europe unite şi puternice”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele SUA, Donald Trump, că este împotriva creării "unei Europe unite şi puternice", într-un discurs susţinut sâmbătă în oraşul polonez Lodz, în care a vorbit şi despre alegerile europarlamentare la care se teme de creşterea popularităţii formaţiunilor naţionaliste.
Economica.net - sâm, 10 nov. 2018, 13:21
Tusk îl acuză pe Trump că este împotriva unei

„Pentru prima dată în istorie avem o administraţie americană ce nu este entuziastă, ca să nu spun mai mult, faţă de o Europă unită şi puternică”, a spus Tusk. „Vorbesc aici de fapte, nu de propagandă”, a susţinut în continuare fostul premier polonez, vorbind în faţa unei mulţimi cu o zi înainte de Centenarul independenţei Poloniei.

Tusk a formulat reproşuri la adresa lui Trump şi într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, el afirmând că actualul preşedinte american doreşte o lume în care să fim „noi, Statele Unite de o parte, şi de cealaltă parte diferite alte ţări dispersate”.

Referindu-se la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, Tusk a vorbit despre apariţia unui curent naţionalist ostil Uniunii Europene.

„În acest parlament nu este exclus să fie reprezentate două curente, unul tot mai mult în culorile cămăşilor negre, antieuropean, care mizează tot mai mult pe naţionalism (…) şi un al doilea curent al celor care doresc să aprofundeze integrarea Uniunii Europene cât mai mult posibil”, explică preşedintele Consiliului European.

Evocând creşterea „emoţiilor anti-europene” în mai multe capitale din statele UE, Tusk a apreciat că acestea „nu privesc deocamdată liderii, dar astfel de forţe cresc sub ochii noştri”, caracterizându-le drept „forţe care mizează mai mult pe conflicte decât pe cooperare, pe dezintegrare mai mult decât pe integrare”.

În discursul său, fostul premier polonez provenit din rândurile liberalilor aflaţi acum în opoziţie, s-a îndreptat şi împotriva actualului guvern conservator de la Varşovia aflat în conflict cu Bruxelles-ul pe tema reformelor în justiţie.

După ce recent a vorbit despre riscul unui Polexit (o ieşire a Poloniei din UE), deşi guvernul polonez a negat orice intenţie de acest fel, Tusk a criticat atitudinea acestui guvern faţă de instituţiile europene. „Cei care se opun unei prezenţe puternice a Poloniei în Europa acţionează de facto împotriva independenţei noastre”, a indicat el, afirmând în concluzie că „depinde de noi (polonezii n.red) dacă (…) politicienii vor demola UE şi vor scoate Polonia din UE|”.

La începutul săptămânii, Donald Tusk a fost chestionat de o comisie parlamentară de la Varşovia cu privire la implicarea sa în scandalul fondului Amber Gold în perioada când a fost premier. Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare în Polonia, îl acuză pe Tusk că nu a luat măsuri împotriva acestui fond de investiţii, de fapt o structură piramidală care a păgubit circa 10.000 de deponenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Teraplast – Un nou depozit la Galaţi, centru logistic de aprovizionare şi livrare pentru şase judeţe
Teraplast – Un nou depozit la Galaţi, centru logistic de aprovizionare şi livrare pentru şase judeţe
TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcţii din România, a deschis un nou depozit în sud-estul ţării, la Galaţi. ...
Metrorex are un nou Consiliu de Administraţie
Metrorex are un nou Consiliu de Administraţie
Metrorex are, începând de luni, un Consiliu de Administraţie profesionist, selectat pe principiile managementului corporativ, ...
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite ...
Oficialii Nissan au dezvăluit astăzi că planurile Alianței includ preluarea de la Renault a 15% din divizia Ampere precum ...
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat ...