1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Tusk propune un summit european extraordinar consacrat Brexitului

Un summit european extraordinar consacrat Brexitului ar putea să fie necesar - în noiembrie - pentru a se ajunge la un acord de divorţ în timp util, apreciază preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-o scrisoare adresată Celor 28, publicată marţi, relatează AFP citat de News.ro.

18 sep, 2018 | News.ro

Cei 28 de şefi de stat şi de guverne din UE se reunesc miercuri la Salzburg, în Austria, pentru a discuta despre faza finală a negocierilor cu privire la divorţ şi anume despre ”posibilitatea de a convoca alt Consiliu European în noiembrie”, scrie Donald Tusk, amintind că divorţul este necesar să fie finalizat la timp, pentru ca Regatul Unit să poată părăsi UE aşa cum s-a prevăzut, în martie 2019.

În această reuniune de la Salzburg, de două zile, ”vreau să trecem în revistă progresele în aceste negocieri şi să abordăm etapa următoare, cu trei obiective în minte”, subliniază preşedintele Consiliului European, instanţa care reprezintă cele 28 de state membre ale Uniunii.

Este vorba mai întâi despre ajungerea la ”o versiune comună” a Celor 27 asupra a ceea ce va constitui baza viitoarei relaţii comerciale a blocului european cu regatul, precizează el.

Apoi, în cadrul reuniunii va fi abordată problema fazei finale a negocierilor, continuă el, sugerând posibilitatea acestui summit extraordinar în noiembrie, scrie News.ro.

În fine, al treilea punct, se arată în continuare în scrisoare, constă în ”reconfirmarea necesităţii” unui dispozitiv juridic care să permită să se evite să nu reapară o ”frontieră dură” între cele două Irlande.

Problema frontierei irlandeze şi eventualitatea subiacentă a unei reimpuneri a controalelor vamale rămâne un punct de blocare a negocierilor.

”Din nefericire, scenariul unui «no deal» (absenţa unui acord) este încă de luat în calcul. Dar, dacă acţionăm cu responsabilitate, putem să evităm catastrofa”, avertizează Donald Tusk.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO