1EUR = 4.8396 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Tusk va limita prerogativele lui Barnier la negocierea termenilor Brexit, excluzând comerţul - surse

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va limita probabil prerogativele şefului negocierilor pentru Brexit Michel Barnier la termenii ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, excluzând relaţiile comerciale viitoare, ceea ce ar fi o lovitură pentru Londra, care vrea ca discuţiile să aibă loc în tandem, au declarat trei persoane apropiate situaţiei, transmite Bloomberg citat de News.ro.

29 mar, 2017 | News.ro

Tusk va publica proiectul de recomandări pentru Barnier până la sfârşitul acestei săptămâni, după ce premierul britanic Theresa May va solicita oficial ieşirea din UE, miercuri, scrie News.ro.

Poziţia actuală a lui Tusk ar fi o lovitură pentru Marea Britanie, care vrea ca separarea de UE şi legăturile viitoare cu aceasta să fie discutate în tandem, pentru a-şi menţine puterea de negociere şi susţinerea din ţară.

Planurile lui Tusk nu au fost încă finalizate.

Oficialii UE au afirmat în mod repetat că vor ca Marea Britanie să accepte plata a circa 50 de miliarde de lire sterline înainte de a încheia acordul comercial dorit de May.

Recomandările lui Tusk vor fi trimise celorlalte 27 de state membre pentru a fi discutate, acestea urmând să fie ratificate la summitul liderilor de pe 29 aprilie, de la Bruxelles, pentru a servi drept cadru al negocierilor.

Una dintre persoane a spus că prioritatea UE va fi minimizarea incertitudinilor pentru cetăţenii şi companiile din UE, printr-o separare ordonată.

Riscul ca oficialii UE să adopte o poziţie dură ar putea explica de ce May a adoptat marţi un ton conciliant, afirmând că speră ca următorii doi ani de negocieri să asigure un nou parteneriat, profund şi special, între cele două părţi.

Alte subiecte de negocieri pentru Barnier includ dreptul cetăţenilor din UE şi viitorul unor autorităţi de reglementare cum este Agenţia Europeană a Medicamentelor, a spus luni o persoană apropiată situaţiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO