TVA redusă la pâine a fost un succes. La anul, încercăm şi la carne – Ponta

Scăderea TVA la pâine a adus rezultate bune în ce priveşte evaziunea fiscală în panificaţie, unul dintre cele mai delicate domenii ale comerţului din acest punct de vedere.  "Putem reduce TVA şi la carne dacă folosim reţeta de succes din domeniul panificaţiei. Voi susţine o astfel de măsură în 2015. Trebuie să colaborăm cu mediul privat, pentru că acolo se aplică măsura", a declarat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 07:52
TVA redusă la pâine a fost un succes. La anul, încercăm şi la carne - Ponta

Ponta: România poate şi trebuie să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare
     
România poate şi trebuie să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare şi mă refer în principal la fructe şi legume şi la carne, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Agriculturii.

‘Pe baza acestui succes (reducerea TVA la pâine – n.r.) trebuie să mergem mai departe. România poate şi trebuie să continue să reducă TVA pentru alte categorii de produse agroalimentare şi mă refer în principal la fructe şi legume şi la carne. Şi acolo putem face acelaşi lucru, dacă folosim metoda de succes. Facem nişte calcule realiste pentru că şi acolo (n.r. reducerea TVA la pâine) doamna Petrescu a arătat că în primele luni am pierdut bani, însă pe urmă, având răbdare şi aplicând bine, am recuperat aceste pierderi. Sper să aveţi curajul să luaţi la anul aceste măsuri şi vă promit că vă voi sprijini total’, a adăugat premierul.

Acesta a precizat că au fost deja discuţii cu mediul de afaceri din sectoarele menţionate, însă acestea vor continua în momentul în care se va construi bugetul pe anul 2015. ‘Ne dorim să facem această reducere de TVA. Nu vreau să mă angajez în numele noului Guvern, vreau doar să spun ceea ce cred că este bine de făcut în continuare, dar responsabilitatea va fi a noului Guvern’, a spus premierul.

Întrebat dacă reducea TVA vizează în acelaşi timp ambele sectoare, respectiv legume-fructe şi carne, Ponta a replicat: ‘Haideţi să vedem ce putem face în mod realist. Este vorba de o strategie de dezvoltare în aceste domenii, care să aibă aceleaşi ţinte ca la panificaţie: reducerea evaziunii fiscale, creşterea fiscalizării atât a angajaţilor cât şi a producţiei. Este un lucru bun pe care trebuie să îl facem în continuare. Putem să vă dăm detalii pe măsură ce construim noul buget’, a subliniat Ponta.

Premierul a mulţumit celor din mediul privat care au fost alături de Guvern, ‘în acest proiect de succes’ (n.r. reducerea TVA la pâine), iar adresându-se miniştrilor Agriculturii şi Finanţelor Publice le-a cerut să pregătească anul 2015, în care ‘să continuăm acest proiect şi pentru alte produse’.

Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Agriculturii.

‘În primul rând a fost un proiect de succes pentru că, la un an de zile, se dovedeşte că, în ciuda pesimismului arătat din diverse zone, până la urmă a fost un lucru bun. Au fost însă trei elemente esenţiale fără de care niciun proiect de acest gen nu poate avea succes. În primul rând calculele, dar dacă ne bazăm doar pe calcule nu o să mai scădem niciodată niciun fel de a taxe şi nu o să mai luăm niciodată nicio măsură stimulativă. A fost curajul de a lua această măsură (…) şi a fost parteneriatul cu mediul privat, fără de care nu puteam lua această măsura. (…) Cred că trebuie mulţumit tuturor celor care activează în domeniu, pentru că, dacă faci calculele bine, ai şi curajul să îţi asumi nişte răspunderi şi dacă faci un parteneriat chiar cu cei cărora li se adresează, evident că succesul este mult mai uşor de realizat. Doamna Petrescu spunea: mai mulţi angajaţi fiscalizaţi, producţie mai mare, încasări mai mari la buget. Ce putem să ne dorim altceva în urma unei măsuri, decât atât’, a adăugat Ponta.

Potrivit sursei citate, succesul acestei măsuri oferă speranţe şi în privinţa unor alte măsuri adoptate recent de Executiv, precum reducerea Contribuţiilor de Asigurări Sociale (CAS).

‘Acest lucru îmi dă speranţă că şi alte măsuri deja adoptate, cum este reducerea CAS, vor avea după un an de zile aceleaşi succes. Sigur, dacă facem doar calculele ca la Cotroceni, nu o să mai aprobăm niciodată nimic. Alături de asta, a fost curajul de a lua decizia şi urmează parteneriatul cu mediul de afaceri privat, care trebuie să facă la nivel macro ceea ce am reuşit numai în domeniul panificaţiei. Şi anume să fie un partener al Guvernului în a arăta că cei cinstiţi sunt avantajaţi de aceste măsuri, iar cei care nu plătesc taxe şi impozite sunt pedepsiţi. Altfel, această idee, care de ani de zile se împământenise în România că doar cei care plătesc taxe sunt atacaţi de către Guvern şi de către stat şi ceilalţi nu au nicio o problemă, era cel mai rău lucru care se putea întâmpla pentru dezvoltarea societăţii româneşti’, a spus premierul.

Ponta a mai precizat că noul Cod al insolvenţei şi celelalte proiecte de reducere a taxelor realizate în parteneriat cu mediul privat ‘pot să ne asigure un succes în ceea ce ne dorim şi anume o dezvoltare pe termen mediu şi lung a unor sectoare esenţiale’.

 „Putem reduce TVA şi la carne dacă folosim reţeta de succes din domeniul panificaţiei. Voi susţine o astfel de măsură în 2015. Trebuie să colaborăm cu mediul privat, pentru că acolo se aplică măsura”, a declarat premierul Victor Ponta.

TVA la pâine a fost redusă de la 1 septembrie 2013.

Preţul pâinii a scăzut în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 cu 10,25%, iar evaziunea fiscală s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, după introducerea TVA de 9% la pâine, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de presă.

‘După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%’, a spus Constantin.

Potrivit sursei citate, evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie s-a redus cu circa 300 de milioane de lei, în perioada menţionată, iar producţia fiscalizată a cunoscut o creştere cu 16% la făină şi cu 18% la pâine.

Un studiu de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorităţi şi patronatul de profil, Rompan, arată că reducerea TVA la produsele de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, la 1 septembrie 2013, a condus la reducerea evaziunii fiscale cu 20% şi a generat la consumatori economii de 136 milioane de euro.

Astfel, producţia de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 faţă de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producţia fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului „Efectele reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţi de la 24% la 9%”.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificaţiei Rompan se mai susţine şi că cei care au cumpărat produse de panificaţie au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină şi de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

În intervalul menţionat, producţia de pâine a crescut cu 20%, de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone.

Suntem fruntaşi în Europa al taxarea mâncării

România are a doua cea mai mare taxă pe valoarea adăugată pe hrană din UE. Doar Danemarca ne desparte de titlul de campioni absoluţi ai taxării mâncării.

Nu mai puţin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Şi nu este vorba de reduceri simbolice. 4% în Italia, tot atât în Spania sau 6% în Olanda.

Cum stăm în UE şi cum vom sta dacă scade TVA

România percepe o cotă standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai înalt nivel din UE, după Ungaria, care are un neobişnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, şi după Danemarca, Suedia (ţări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalităţii dar şi pentru calitatea vieţii) şi de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croaţia, care au o cotă de 24%.

Cu excepţia pâinii şi a produselor de panificaţie, România percepe cota standard de 24% la TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cotă din Uniunea Europeană la alimente-doar Danemarca are 25%. Spre exemplu, Ungaria are 18%
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente.

TVA standard în UE   TVA la alimente în UE
Ungaria 27   Danemarca 25
Danemarca 25   Romania 24
Croatia 25   Letonia 21
Suedia 25   Lituania 21
Romania  24   Bulgaria 20
Finlanda 24   Estonia 20
Grecia 23   Slovacia 20
Irlanda 23   Ungaria 18
Polonia 23   Cehia 15
Portugalia 23   Finlanda 14
Slovenia 22   Elveţia 13
Belgia 21   Suedia 12
Cehia 21   Austria 10
Spania 21   Slovenia 9,5
Italia 21   Germania 7
Letonia 21   Belgia 6
Lituania 21   Olanda 6
Olanda 21   Portugalia 6
Bulgaria  20   Franta 5,5
Estonia 20   Croatia 5
Austria 20   Cipru 5
Slovacia 20   Polonia 5
Marea Britanie  20   Spania 4
Franta  19,6   Italia 4
Germania 19   Luxemburg 3
Cipru 18   Irlanda 0
Malta  18   Malta 0
Luxemburg 15   Marea Britanie 0
Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...