TVA de 5 % pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, cu o valoare de până la 140.000 euro – proiect

O cotă redusă de TVA de 5% va fi posibilă doar pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, a cărei valoare este cuprinsă între 450.000 de lei şi 750.000 lei, fără TVA, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.
AGERPRES - joi, 16 dec. 2021, 09:50
TVA de 5 % pentru achiziţionarea unei singure locuinţe, cu o valoare de până la 140.000 euro - proiect

„Întrucât aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinţe, conform legislaţiei europene şi naţionale în domeniu, trebuie să se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilităţii achiziţionării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro. Totodată, este necesară instituirea unei pârghii de control, prin introducerea unui Registru în care se înscriu toate tranzacţiile cu locuinţe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiţiei referitoare la achiziţionarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 lei, dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei, exclusiv TVA”, se menţionează în Nota de fundamentare a proiectului.

De asemenea, acesta mai prevede că măsura privind cota redusă de TVA de 5% pentru energia termică va fi limitată doar la sezonul rece, respectiv 1 noiembrie-31 martie.

„Pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor la energia termică, se propune intrarea în vigoare mai devreme a măsurii, respectiv de la 1 ianuarie 2022 şi extinderea sferei de aplicare prin includerea, pe lângă populaţie, şi a altor categorii de consumatori cu un grad de suportabilitate redus. În acelaşi timp, având în vedere impactul bugetar al introducerii cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică, este necesară limitarea aplicării, doar la sezonul rece, respectiv pentru perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor”, se precizează în Nota de fundamentare.

Cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de energie termică destinată populaţiei, cu aplicabilitate de la 13 ianuarie 2022, a fost introdusă prin Legea nr. 196/2021 pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Europenii sunt dispuşi să plătească în plus pentru maşini noi cu emisii mai reduse – sondaj T&E
Europenii sunt dispuşi să plătească în plus pentru maşini noi cu emisii mai reduse – sondaj T&E
 Peste trei sferturi dintre europeni (76%) consideră că producătorii de maşini ar trebui să fie obligaţi legal să ...
Greva STB – Sindicat: Vom relua lucrul în momentul în care domnul Adrian Criţ nu va mai fi director general
Greva STB – Sindicat: Vom relua lucrul în momentul în care domnul Adrian Criţ nu va mai fi director general
Vom relua lucrul în momentul în care domnul Adrian Criţ nu va mai fi director general, iar membrii Consiliului de Administraţie ...
SUA: Departamentul de Stat ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul
SUA: Departamentul de Stat ordonă ca familiile diplomaţilor americani să părăsească Kievul
Executivul SUA a ordonat familiilor diplomaţilor americani aflaţi la Kiev să părăsească Ucraina "din cauza ameninţării ...