TVA la carne ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2015 – România TV

Guvernul va anunţa în luna noiembrie care va fi următoarea grupă de alimente la care se va reduce TVA-ul de la 24 la 9%. Carnea, legumele, fructele sau produsele bio ar putea costa mai puţin de anul viitor pentru că reducerea TVA s-ar putea aplica chiar începând cu 1 ianuarie, informează Romania TV.
Economica.net - sâm, 18 oct. 2014, 09:58
TVA la carne ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2015 - România TV

Rezultatele foarte bune înregistrate după scăderea TVA la produsele de panificaţie au convins Guvernul că măsura se poate extinde şi la alte grupe de alimente. Specialişti din Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Finanţe analizează situaţia pentru a vedea care va fi urmatoarea grupă de alimente la care se va reduce TVA. Decizia va fi anunţată în noiembrie. Reducerea TVA la o alta grupa de alimente va trebui insa negociata cu FMI si CE, au spus surse guvernamentale pentru Romania TV.

„Sectorul producţiei de carne este primul care trebuie ajutat în cazul în care vorbim despre reducerea Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ şi la alte categorii de produse. Cred că în luna noiembrie, când vor avea loc discuţii cu FMI, dar când se va schita şi bugetul pe anul 2015, vom fi în măsură să anunţăm o nouă decizie”, a declarat  vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Îmi doresc ca reducerea TVA şi la alte produse, la carne în primul rând, să poată fi realizată. Categoric şi carnea, ca şi alte produse, trebuie să aibă un TVA diferenţiat. Şi trebuie să facem această măsură sustenabilă în ceea ce priveşte bugetul”, a spus Victor Ponta.

Citeşte şi Scăderea TVA la pâine, succes de proporţii: România se pregăteşte de TVA de 9% pentru produsele alimentare

TVA la pâine a fost redusă de la 1 septembrie 2013.

Suntem fruntaşi în Europa al taxarea mâncării

România are a doua cea mai mare taxă pe valoarea adăugată pe hrană din UE. Doar Danemarca ne desparte de titlul de campioni absoluţi ai taxării mâncării.

Nu mai puţin de 15 state din UE au cote reduse de TVA pentru alimente. Şi nu este vorba de reduceri simbolice. 4% în Italia, tot atât în Spania sau 6% în Olanda.


Cum stăm în UE şi cum vom sta dacă scade TVA

România percepe o cotă standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai înalt nivel din UE, după Ungaria, care are un neobişnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, şi după Danemarca, Suedia (ţări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalităţii dar şi pentru calitatea vieţii) şi de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croaţia, care au o cotă de 24%.

Cu excepţia pâinii şi a produselor de panificaţie, România percepe cota standard de 24% la TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cotă din Uniunea Europeană la alimente-doar Danemarca are 25%. Spre exemplu, Ungaria are 18%
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente.

TVA standard în UE   TVA la alimente în UE
Ungaria 27   Danemarca 25
Danemarca 25   Romania 24
Croatia 25   Letonia 21
Suedia 25   Lituania 21
Romania  24   Bulgaria 20
Finlanda 24   Estonia 20
Grecia 23   Slovacia 20
Irlanda 23   Ungaria 18
Polonia 23   Cehia 15
Portugalia 23   Finlanda 14
Slovenia 22   Elveţia 13
Belgia 21   Suedia 12
Cehia 21   Austria 10
Spania 21   Slovenia 9,5
Italia 21   Germania 7
Letonia 21   Belgia 6
Lituania 21   Olanda 6
Olanda 21   Portugalia 6
Bulgaria  20   Franta 5,5
Estonia 20   Croatia 5
Austria 20   Cipru 5
Slovacia 20   Polonia 5
Marea Britanie  20   Spania 4
Franta  19,6   Italia 4
Germania 19   Luxemburg 3
Cipru 18   Irlanda 0
Malta  18   Malta 0
Luxemburg 15   Marea Britanie 0

 

TVA redusă la produsele bio, un efort bugetar mai mic

„Impactul bugar dacă TVA scade la produsele bio va fi mai mic, aşa că avem o prioritate din a reduce TVA de la 24% la 9% la produsele bio. Cât despre scăderea TVA la carne, ne dorim acest lucru, pentru că în acest domeniu, evaziunea fiscală este foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin” la Romania TV.

Ideea aplicării unei cote reduse de TVA la carne şi produse din carne a fost avansată încă din 2013 de oficiali de la Agricultură.

Te-ar mai putea interesa și
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră și Marea Mediterană
Olandezii de la Damen au depus singura ofertă la licitația ISU pentru nave multirol ce vor fi folosite în Marea Neagră ...
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a primit o singură ofertă la licitația pentru nave multirol, cu o valoare estimată de 187 milioane de lei. Mai exact, oferta a fost......
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
Producătorul de mașini electrice Tesla recrutează personal în România
La doar un an după deschiderea biroului de la București, producătorul american de mașini electrice Tesla pare gata pentru ...
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Moraru, MIPE: Scheme de ajutor de stat pentru producţia de hidrogen şi susţinerea IMM-urilor
Secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Carmen Moraru a declarat, miercuri, că în această ...
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
China anunţă încheierea exerciţiilor militare din jurul Taiwanului
Armata chineză a anunţat miercuri încheierea "cu succes" a exerciţiilor militare din jurul Taiwanului, transmite dpa.