TVA redusă la carne, la începutul toamnei viitoare

Decizia de reducerea TVA la carne o va fi luată numai după ce se vor vedea efectele produse de această măsură la pâine şi pe tot lanţul, iar acest lucru se va întâmpla, probabil, pe parcursul anului 2014, undeva în august-septembrie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent în fosta vatră a satului Rubla, din judeţul Brăila.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 14:01
TVA redusă la carne, la începutul toamnei viitoare

„Dacă efectul de reducere a TVA la pâine se va resimţi, în sensul de a salva locurile de muncă, de oferi un mediu concurenţial corect, de a salva societăţile respective, de a avea încasări la bugetul de stat şi de a se ieftini produsele, abia în momentul acela ne gândim şi la extinderea măsurii de reducere a TVA şi la alte produse. Următorul produs, din raţiuni economice şi din calculele făcute la minister, este carnea, după aceea ne gândim la legume-fructe, la lapte şi în alte sectoare în care evaziunea a ajuns la cote alarmante. Credem că prin două acţiuni care vin în acelaşi timp, respectiv reducerea fiscalităţii şi întărirea controlului, putem să combatem evaziunea şi putem să avem efectele pe care le-am amintit”, a spus Constantin.

Întrebat când estimează că va fi redusă TVA la carne, şeful MADR a menţionat că într-un an de zile, cel mai probabil, august – septembrie 2014.

TVA la carne va fi redusă cel mai probabil la 9%

„Dacă ştiţi acordul şi scrisoarea cu FMI, acolo se spune pe parcursul anului 2014. Este bine că avem un termen, nu atât de restrictiv, pentru a avea timp să se implementeze această măsură. Cred că, după un an de zile, undeva august – septembrie 2014, vom face evaluarea şi vom lua o decizie dacă vom extinde. Dacă măsura va avea succes, la pâine şi pe tot lanţul, FMI nu va mai cere măsuri de garanţii suplimentare, să creştem taxele în altă parte”, a adăugat ministrul Agriculturii. 

Acesta a precizat că, potrivit statisticilor oficiale, preţul pâinii a scăzut, în medie, cu 11,5% după reducerea TVA la 9%.

„Mă bucur că zilele acestea există anumite statistici, prezentate chiar de INS, care arată că preţul la pâine a scăzut cu un procent de 11,5%, în medie, ceea ce este un lucru foarte bun. Cei care au semnat un acord de bună voie cu MADR s-au ţinut de cuvânt şi preţul a scăzut exact cu diferenţa de TVA. Este primul efect benefic. Îmi doresc, în continuare, ca instituţiile de control să lucreze în acelaşi ritm. În luna septembrie au fost mult mai multe controale decât în trecut, au fost foarte multe sancţiuni, au fost foarte multe mijloace de transport indisponibilizate, foarte multe amenzi şi prejudicii foarte mari descoperite”, a explicat şeful MADR.

În ceea ce priveşte reducerea evaziunii în sectorul de legume şi fructe, Constantin a afirmat că se are în vedere modificarea legislaţiei pentru eliberarea certificatului de producător. 

‘Ne gândim la înlocuirea acestuia cu un atestat de producător şi mai departe cu un carnet al producătorului care să însoţească marfa. Cred că aceste măsuri şi această legislaţie nouă poate să combată evaziunea fiscală şi în acest sector’, a adăugat oficialul Ministerului Agriculturii. 

Evaziunea fiscală în sectorul cărnii este estimată la 230 de milioane de euro, după ce TVA a fost majorată la 24% la mijlocul anului 2010.

Reprezentanţii MADR au afirmat recent că odată cu introducerea TVA de 24% au ‘dispărut’ subit zeci de mii de tone de carne şi produse din carne, pe care le regăsim în economia subterană. Se apreciază că numai la carne de porc au dispărut 71.000 de tone în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...