TVR cere majorarea taxei radio-TV

TAXA RADIO TV Televiziunea Română a avansat ministrului de Finanţe un proiect care include o prevedere referitoare la mărirea taxei TV, a declarat miercuri Stelian Tănase, director general interimar al Societăţii Române de Televiziune.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 11:13
TVR cere majorarea taxei radio-TV

TAXA RADIO TV Directorul general interimar al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanţe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta şi premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare.

Stelian Tănase a participat, miercuri, la o „discuţie de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.

„Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanţe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să îi înfăţişez şi primului-ministru. Avem înţelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuţie. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuţie complicată şi ea se va purta”, a spus acesta.

Stelian Tănase a menţionat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituţiei pe care o conduce.

El a menţionat, în acest sens, decizia Curţii Constituţionale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014.

„Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare şi nu doar un abonament normal, care este preţul a două ţigări”, a mai spus Stelian Tănase.

Preşedintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral şi în condiţiile existenţei mai multor nemulţumiri faţă activitatea acestei televiziuni.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Stelian Tănase – scriitor, politolog, scenarist, regizor şi realizator TV – a fost numit pe 20 decembrie 2013, de plenul reunit al Parlamentului, în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Stelian Tănase a fost propus în această funcţie de PNL.

Fostul Consiliu de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odată cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Taxa radio TV este momentan de 6,5 lei pe lună (4 lei taxa TV şi 2,5 lei taxa radio) şi este plătită obligatoriu de fiecare gospodărie din România.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...