Twitter, evaluată la aproximativ 10 mld. dolari înainte de listarea la bursă

Twitter, compania care a început una dintre cele mai anticipate listări la bursă din industria IT, a fost evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari în cele mai recente operaţiuni de finanţare derulate pe piaţa privată.
Economica.net - vin, 13 sept. 2013, 09:21
Twitter, evaluată la aproximativ 10 mld. dolari înainte de listarea la bursă

Twitter a anunţat joi că a depus în secret, la comisia pentru valori mobiliare din Statele Unite (SEC), documentaţia pentru listarea la bursă, una dintre cele mai anticipate din ultimii ani.

Listarea Twitter la bursă a fost una dintre temele preferate de speculaţie în Silicon Valley şi pe Wall Street în ultimii ani, iar directorii companiei au ocolit de fiecare dată subiectul, evitând să divulge strategia tinerei companii în această privinţă.

Directorul general al Twitter, Dick Costolo, a declarat în luna iulie, la o conferinţă organizată de AllThingsD, că atunci când este întrebat despre listarea la bursă se simte precum un jucător de fotbal care încearcă să prindă o pasă în timp ce publicul îl întreabă de pe margine ce vrea să facă după meci, potrivit The Guardian.

Twitter este ultima dintre marile reţele de socializare care încă nu s-a listat la bursă. Facebook şi LinkedIn „învârt” deja miliarde la New York, având capitalizări de piaţă de 108 miliarde de dolari, respectiv 32 miliarde de dolari.

Legislaţia americană obligă la listarea la bursă companiile care ajung să atragă mai mult de 2.000 de acţionari privaţi. Totodată, companiile cu venituri mai mici de 1 miliard de dolari pe an nu trebuie să facă publice documentele aferente ofertei pe bursă, de unde şi procedura secretă anunţată de Twitter.

Aşa cum era de aşteptat, listarea a fost anunţată de companie pe propriul cont de Twitter.

Costolo a afirmat recent că nu este de acord cu „perspectiva pe termen scurt” în ceea ce priveşte veniturile.

La fel ca în cazul Facebook, Twitter trebuie să le demonstreze investitorilor că poate genera creşterea sustenabilă a afacerilor pe termen lung, în special având în vedere că reţeaua de microblogging nu este o forţă în advertising, iar un număr mare de utilizatori accesează serviciul de pe dispozitive mobile, în principal smartphone-uri.

Twitter se laudă cu 200 milioane de utilizatori activi, care publică 400 milioane de mesaje scurte, sau „tweet-uri”, în fiecare zi. Aproape 60% din aceste mesaje provin de pe dispozitive mobile.

În cele mai recente operaţiuni de finanţare pe piaţa privată, Twitter a fost evaluată la aproximativ 10 miliarde de dolari. În ianuarie, când fondul gigant BlackRock a intrat în acţionariat, valoarea e piaţă a reţelei era estimată la 9 miliarde de dolari. În luna mai, compania era evaluată la 10,5 miliarde de dolari, potrivit datelor GSV Capital Corp., citate de The Guardian.

De obicei, companiile vând mai puţin de 20% din acţiuni atunci când se listează la bursă.

Mulţi observatori anticipau o ofertă publică iniţială din partea Twitter încă de anul trecut, după o serie de achiziţii menite să consolideze controlul companiei asupra modului de distribuire a mesajelor postate de utilizatori.

După listare, Twitter va trebui să dezvolte metode de a monetiza reţeaua. Unii analişti consideră că ar putea urma calea Facebook, care a introdus mesaje publicitare printre postările „prietenilor” şi a lansat produse de advertising dezvoltate pentru dispozitive mobile.

Alţi experţi avertizează însă că o astfel de strategie ar putea aliena utilizatorii.

„Când vor stabili preţul propus pentru listare, acesta trebuie să fie bazat pe ceva concret. Dacă vor începe să introducă reclame, vor schimba experienţa utilizatorului. Nu şi-au educat utilizatorii să accepte prezenţa reclamelor”,comentează pentru The Guardian Roger Kay, fondatorul Endpoint Technologies Associates.

Te-ar mai putea interesa și
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze nu au reuşit să ajungă la un acord cu controlorii de trafic aerian......
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul Arizona îi inculpă pe colaboratorii lui Trump pentru tentativă de a răsturna rezultatele alegerilor din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale ...
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat ...