Uber a ajuns la 250.000 de utilizatori în România şi vrea să reducă traficul din Capitală cu o treime până în 2020

Uber a ajuns la 250.000 de utilizatori în România la doi ani de când a debutat în Capitală, potrivit datelor prezentate, marţi, de compania americană de transport alternativ. Ca proiect de viitor, Uber îşi propune să reducă, până în 2020, cu o treime traficul din Bucureşti, cel mai congestionat oraş din Europa.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 10:14
Uber a ajuns la 250.000 de utilizatori în România şi vrea să reducă traficul din Capitală cu o treime până în 2020

Numărul de utilizatori Uber din România a crescut de peste trei ori în al doilea an pe piaţă, de la 70.000 cu 12 luni în urmă la 250.000 astăzi (care au folosit serviciul cel puţin o dată). Anul 2016 a marcat şi lansarea Uber în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Bucureştiul şi Clujul sunt oraşele unde serviciul Uber este cel mai dezvoltat.

Timpul mediu de aşteptare a scăzut, în Bucureşti, de la 12 minute la lansarea serviciului, în februarie 2015, la 4 minute astăzi. În ţară, timpul mediu de aşteptare este de 6 minute.

Pentru viitor, Uber îşi propune să reducă aglomeraţia şi poluarea din Capitală.

1 milion de maşini, un loc de parcare la trei maşini, maşinile stau nefolosite 96% din timp şi de regulă într-o maşină care circulă vedem o singură persoană

„Sunt mai mult de un milion de maşini în Bucureşti, cel mai congestionat oraş din Europa. Însă aglomeraţia nu ţine doar de numărul de maşini, ci şi de comportamentul nostru. În maşinile care circulă prin oraş, de cele mai multe ori este o singură persoană. Astăzi în Bucureşti petrecem în fiecare an, în trafic, cu până la 100 de ore mai mult decât ar trebui. Stăm patru zile pe an în trafic. La nivel global, 22% din emisiile de carbon vin din transport. Maşinile stau nefolosite 23 din 24 de ore. Oamenii folosesc maşinile de obicei pentru a se deplasa doar de acasă până la muncă şi înapoi. Bucureştiul arată ca o parcare, fiecare petic nefolosit de asfalt este ocupat de o maşină. Uneori îţi ia mai mult să găseşti un loc de parcare decât să ajungă efectiv până la birou”, a explicat Nioleta Schroeder, manager general Uber în România.

În acest context, compania vrea să lanseze şi în România uberPOOL, un serviciu care încurajează clienţii să împartă călătoria cu Uber cu alţi utilizatori care merg pe un traseu similar, în schimbul unui preţ mai mic pentru fiecare pasager.

Bucureştiul va fi primul oraş din Europa Centrală şi de Est unde va fi lansat uberPOOL.

„Este un oraş perfect pentru asta, este foarte aglomerat. Vrem ca prin lansarea acestui serviciu, fără investiţii majore în infrastructură, Bucureştiul poate să fie un oraş mai liber. Unu din patru tineri ne-au spus că folosesc maşina personală mai puţin. În San Francisco, peste 50% din curse au loc azi cu uberPOOL. Principalul obstacol va fi să-i convingem pe oameni că nu e ciudat să meargă cu străini pe traseul comun, însă am văzut deja o schimbare de mentalităţi, mai ales în rândul tinerilor”, a spus Nicoleta Schroeder.

În primele şase luni de la lansare, prin uberPOOL au fost „economisiţi” peste 500 de milioane de kilometri şi 261 milioane de litri de carburant, potrivit datelor companei.

Cu toate acestea, momentul lansării uberPOOL nu este bătut în cuie. „Spersă să lansăm în următorul an”, spune Nicoleta, însă timing-ul depinde de ritmul de creştere a numărul de utilizatori şi a numărul de curse, astfel încât să nu devină o experienţă neplăcută pentru utilizatori.

Dacă ritmul de creștere a serviciului se menține, până cel mai târziu în 2020 București ar putea fi primul oraș din Europa Centrală și de Est cu uberPOOL, serviciul ce conectează oameni care merg în aceeași direcție și le permite să împartă costurile călătoriei. În prezent, uberPOOL este disponibil în 29 de orașe, unde servicii ca uberX sunt folosite la scară largă, printre care San Francisco, Londra sau Paris, precizează compania. 

„Am lansat un serviciu care permite să mai iei alţi utilizatori în drum. Întrebarea a fost dacă clienţii vor fi dispuşi să împartă maşinile cu străini, pentru un preţ mult mai mic. Răspunsul a fost cu precădere da”.

Potrivit unui sondaj IRES comandat de Uber, 89% dintre tinerii din Bucureşti cred că traficul reprezintă o problemă importantă pentru oraş şi consideră că este nevoie de alternative la maşina personală.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...