UPDATE Uber: Avem 120.000 de clienţi în Bucureşti. Piaţa are nevoie de reglementare şi reformă a legii

Cu 120.000 de clienți în București și călătorii de peste 5 milioane de kilometri în ultimele două luni, Uber ar putea fi considerată una dintre cele mai mari firme de taxi din Bucureşti, caracterizare respinsă ferm şi argumentat de companie. Cu o aplicație de smartphone și buzunare adânci, compania americană care a intrat în conflict cu taximetriștii în multe dintre marile orașe ale lumii crede că piaţa de ride sharing din România – denumită "covoiajare" într-un proiect legislativ – are nevoie de reglementare. De asemenea, Uber susţine că e nevoie de "o reformă a legislaţiei în domeniu".
Economica.net - mar, 01 nov. 2016, 06:00
UPDATE Uber: Avem 120.000 de clienţi în Bucureşti. Piaţa are nevoie de reglementare şi reformă a legii

„Suntem de acord cu reprezentanții asociațiilor din industrie: este nevoie de o definire corectă a serviciilor noi, precum cele oferite de Uber și de o reformă a legislației în domeniu. Este și recomandarea Comisiei Europene. Suntem în dialog cu autoritățile din România pentru a gasi formule care să ofere consumatorilor mai multe opțiuni, iar partenerilor noștri un cadru mai clar în care să desfășoare aceasta activitate ocazională. Uber e un serviciu care pune orașele în miscare. Iar astfel de proteste care blochează Bucureștiul nu fac decât să încurajeze mai mulți oameni să aleagă alternative ca Uber”, a afirmat Alexandra Corolea, purtător de cuvânt Uber pentru regiunea Balcanilor.

Protestul COTAR

Este poziția oficială a companiei americane față de protestul anunțat pentru miercuri de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), care ar trebui să adune 6.000 de autovehicule în Piața Victoriei, în fața Guvernului.

Prin protestul de miercuri, cei de la COTAR cer și reglementarea serviciilor de ride sharing, de tipul Uber, despre care consideră că derulează „activități ilegale și evazioniste de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice, încălcând dreptul la concurență loială și care conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale”. (Sursa: Agerpres, 24 octombrie 2016).

Reprezentanții Uber răspund că serviciile pe care le prestează în România sunt transparente și fiscalizate, deoarece toate tranzacțiile de pe platforma companiei sunt înregistrate electronic, toți partenerii (n.r. șoferii) lucrează pe persoană juridică, iar pasagerii primesc facturi fiscale pentru fiecare cursă. În plus, susțin cei de la Uber, compania are o firmă înregistrată în România, cu proprii angajați, şi este plătitoare de taxe aici şi în UE.

Protestul COTAR nu se referă însă doar la Uber. Sunt vizaţi şi transportatorii „piraţi”, care profită de „portiţe” în lege pentru a funcţiona fără licenţa de transport de persoane şi, în unele cazuri, fără a plăti taxe. Sunt luaţi în vizor de asemenea taximetriştii cu licenţă în localităţile din jurul Bucureştiului, din Ilfov, care pot funcţiona în capitală tot datorită unor deficienţe ale legislaţiei.

Uber contraatacă

Uber a transformat protestul transportatorilor într-o oportunitate comercială. Compania oferă, miercuri, între orele 7:00 şi 17:00, 50% reducere la toate cursele din Bucureşti, anticipând că acţiunea din Piaţa Victoriei va aglomera traficul din oraş.

„Toate cursele Uber vor fi cu 50% mai ieftine, pentru a încuraja cât mai mulți oameni să își lase mașina acasă. Tot ce trebuie să facă utilizatorii este să introducă codul promoțional UberpentruBucuresti în aplicația Uber”, anunţă compania americană.

Uber a prezentat totodată şi nişte cifre: 120.000 de utilizatori frecvenţi – care folosesc aplicaţia zilnic sau săptămânal – şi aproximativ un milion de accesări în ultimele două luni. Distanţa de 5 milioane de kilometri parcursă de pasagerii Uber în septembrie şi octombrie ar însemna, la tariful minim de 1,3 lei pe kilometru practicat de companie – fără a lua în calcul cursele cu tarife mai mari şi pornirea de minimum 1,3 lei – s-ar traduce în vânzări de 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro). Potrivit unor surse din piaţă, compania are peste 1.500 de şoferi parteneri în Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...