UPDATE Şoferii Uber au nevoie de licenţă de transport, potrivit avocatului general al CJUE. Reacţia companiei

Uber oferă servicii de transport şi trebuie să obţină licenţele şi autorizaţiile relevante în statele UE, consideră Avocatul General de pe lângă Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Maciej Szpunar. Opinia lui Szpunar este consultativă, însă de regulă deciziile CJUE corespund consideraţiilor Avocatului General.
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 11:08
UPDATE Şoferii Uber au nevoie de licenţă de transport, potrivit avocatului general al CJUE. Reacţia companiei

Reglementarea Uber a fost adusă pe masa CJUE de o asociaţie a taximetriştilor din Barcelona, care susţin că firma americană face concurenţă neloială oferind servicii de transport de persoane cu şoferi care nu deţin licenţă. Procesul se referă la serviciul UberPOP, care nu mai face parte din oferta Uber în Spania.

Uber s-a apărat argumentând că obiectul de activitate al companiei este un serviciu din sfera societăţii informaţionale, care pune în legătură, prin intermediul unei aplicaţii software, persoane care vor să ajungă undeva cu conducători auto care merg în aceeaşi direcţie. Legislaţia UE garantează dreptul companiilor de a oferi servicii din sfera societăţii informaţionale.

În opinia solicitată de CJUE, Avocatul General Maciej Szpunar susţine că transportul de persoane constituie în fapt principalul obiect de activitate al Uber, în timp ce aplicaţia care conectează clienţii cu şoferii reprezintă o componentă secundară a businessului. Astfel, Szpunar recomandă CJUE să dispună ca serviciile oferite prin platforma Uber să fie clasificate ca servicii în domeniul transporturilor, sub incidenţa legislaţiilor naţionale respective în domeniu.

De asemenea, Szpunar notează explicit că activitatea companiei nu este guvernată de principiul libertăţii de a oferi servicii din sfera societăţii informaţionale.

„Platforma electronică Uber, într-adevăr inovativă, cade în domeniul transporturilor: astfel, Uber trebuie să obţină licenţele şi autorizaţiile necesare conform legislaţiei naţionale”, se arată într-un comunicat al CJUE care prezintă opinia Avocatului General.

Uber a precizat că aşteaptă decizia finală a Curţii şi susţine că, chiar şi în cazul în care CJUE va decide că este companie de transport, „modul în care (servuciile Uber) sunt reglementate în majoritatea ţărilor UE nu se va schimba”, deoarece multe state europene deja reglementează Uber ca serviciu de transport.

Totuşi, Uber argumentează că o decizie a CJUE de clasificare a activităţii companiei ca serviciu de transport „ar submina reforma necesară a unor legi depăşite care împiedică milioane de europeni să cheme o maşină prin simpla apăsare a unui buton”.

Uber a intrat în Europa în urmă cu cinci ani şi este prezentă pe piaţa din Bucureşti de doi ani. Anul trecut, compania şi-a lansat serviciile şi în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Companiile de taxi din multe oraşe din Europa s-au revoltat imediat împotriva Uber, prin proteste şi acţiuni în justiţie, acuzând compania americană de concurenţă neloială deoarece ar practica servicii de transport fără licenţele şi autorizaţiile necesare, fără să respecte aceleaşi standarde de siguranţă şi profesionalism impuse prin lege transportatorilor rutieri.

Uber a fost dată în judecată de transportatori şi în România pentru concurenţă neloială, iar taximetriştii au protestat în Bucureşti, în faţa Guvernului, pentru a cere reglementarea companiei ca serviciu de transport.

Compania americană are o capitalizare de piaţă de 68 de miliarde de dolari. Anul trecut, Uber a lansat, în Madrid şi Berlin, servicii de transport licenţiate ca atare.

Redăm integral poziţia Uber:

Dorim să clarificăm că este vorba de o opinie și nu de o decizie finală a Curții, care este așteptată până la finalul anului. În plus, cazul se referă strict la serviciul uberPOP din Barcelona, care între timp a fost suspendat. A se nota faptul că însuși Avocatul General precizează în opinie că „în ceea ce privește obiectul litigiului principal, nu se ia în calcul posibilitatea de a bloca sau de a face imposibilă utilizarea aplicației UBER pe smartphone-uri. Nu a fost solicitată adoptarea niciunei măsuri de interzicere sau a oricărui alt tip de decizie în acest sens. Discuția vizează doar posibilitatea ca UBER să furnizeze, prin intermediul aplicației sale, serviciul UberPOP în Barcelona”

Totodată, vă trimitem poziția companiei pe acest subiect, pentru care puteți cita oficialii UBER:

„Faptul că UBER ar putea fi considerată o companie de transport nu va schimba modul în care compania funcționează deja în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, acolo unde Uber a găsit o modalitate de a opera în cadrul reglementărilor existente (deși adesea acestea sunt învechite și restrictive). În schimb, va submina o reformă, atât de necesară, a legilor perimate care împiedică milioane de europeni să acceseze o călătorie sigură sau o modalitate de a câștiga un venit în plus doar la apăsarea unui buton.”

Conform criteriilor juridice ale Uniunii Europene, UBER este un „furnizor de servicii din cadrul societății informaționale”. Mai multe țări membre au recunoscut acest lucru, printre care se numără și Franța, Lituania sau Estonia, care consideră UBER un intermediar online pentru servicii de închiriere mașini cu șofer.

Mai mult de 7.5 milioane de oameni și aproximativ 120.000 de șoferi din UE folosesc aplicația UBER pentru a se deplasa prin oraș sau pentru a câștiga bani după un program flexibil.

Te-ar mai putea interesa și
Eșec: Romgaz a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut
Eșec: Romgaz a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze de la Iernut
După o adevărată saga de suspendări, Romgaz a anunțat că a reziliat în final contractul pentru construcția centralei pe gaze în ciclu combinat de 430 MW de la Iernut, proiect atribuit......
Autoritatea Palestiniană a anulat un acord cu Israelul pentru primirea unui milion de doze de vaccin împotriva COVID-19
Autoritatea Palestiniană a anulat un acord cu Israelul pentru primirea unui milion de doze de vaccin împotriva COVID-19
Autoritatea Palestiniană a anulat vineri un acord cu Israelul pentru a transfera un milion de doze de vaccin împotriva ...
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus sancțiuni împotriva miliardarului ucrainean Dmitri Firtaş, care are afaceri cu industria de armament rusă
Kievul a impus vineri sancţiuni împotriva oligarhului ucrainean Dmitri Firtaş pentru vânzarea de produse pe bază de ...
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră cu Bulgaria
Avertizare de călătorie transmisă de MAE cu privire la călătoriile în Grecia. Aglomerări la punctele de frontieră ...
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Grecia ...