UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial

 Banca elveţiană UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active în administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, în urcare cu aproape 10%, depăşind grupul american Bank of America, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 10 iul. 2013, 09:37
UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial

UBS a câştigat teren datorită investiţiilor efectuate de clienţi pe pieţele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situaţia a peste 200 de societăţi de administrare a activelor.

La Bank of America, valoarea activelor în administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de băncile americane Wells Fargo şi Morgan Stanley.

Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% în 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorită majorării puternice a fondurilor noi atrase şi evoluţiilor pozitive de pe pieţele financiare. Indicele Standard & Poor’s 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, în timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.

„Creşterea puternică reprezintă o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reuşit, după criza financiară, să mai atragă volume convingătoare de active de la clienţi”, potrivit raportului Scorpio Partnership.

Cele mai mari 20 de instituţii de administrare a averii au înregistrat o creştere cu 11% a activelor şi administrează 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.

În pofida afacerilor în creştere, dinamica profiturilor companiilor de profil a încetinit din cauza majorării costurilor operaţionale. Profitul a crescut în medie cu 9,8% anul trecut, faţă de un avans de 12,3% în 2011.

Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, a revenit în top 20 pentru prima dată din 2010 după ce a înregistrat o creştere cu 66% a averilor în administrare datorită preluării unei participaţii la Banco Espanol de Credito/Banif.

Topul pentru anul 2013 s-ar putea schimba semnficativ datorită fuziunilor şi achiziţiilor din industrie. Grupul elveţian Julius Baer va prelua activităţile de wealth management ale Bank of America din afara SUA.

Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a încheiat în martie un acord pentru preluarea operaţiunilor de administrare a averilor ale Morgan Stanley în Marea Britanie, Itala şi Dubai.

HSBC, cea mai mare bancă europeană după capitalizarea de piaţă, vrea să vândă o parte din activităţile de private banking din Elveţia, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, arată un comunicat de presă al......
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs BNR 6.07.2022
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs ...
BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 lei/euro, 4,8344 lei/dolar, 5,7743 lei/liră sterlină, ...
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75%. Analiştii anticipau o majorare ...