Ucraina: 25 de morţi şi sute de răniţi în confruntările dintre autorităţi şi manifestanţi UPDATE

Protestele care au început marţi seară au degenerat în violenţe. A fost cea mai sângeroasă noapte de la declanşarea manifestaţiilor din Kiev.  Douăzeci şi cinci de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările violente de stradă reizbucnite marţi la Kiev între manifestanţi şi forţele de ordine, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul ucrainean al Sănătăţii, citat de Interfax-Ukraina.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 04:40
Ucraina: 25 de morţi şi sute de răniţi în confruntările dintre autorităţi şi manifestanţi UPDATE

‘Au murit 25 de oameni, printre aceştia şi un jurnalist de la ziarul (ucrainean) Vesti’, indică un comunicat al ministerului menţionat.

Conform aceleiaşi surse, circa 241 de persoane au fost spitalizate, printre acestea 79 de poliţişti şi cinci jurnalişti.

Opoziţia a ‘depăşit limitele’ încercând să ajungă la putere cu ajutorul străzii, iar cei vinovaţi vor fi judecaţi, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, citat de AFP.

‘Liderii opoziţiei au neglijat principiul democraţiei potrivit căruia puterea se obţine în urma alegerilor, şi nu pe stradă (…) Ei au depăşit limitele, chemând oamenii să pună mâna pe arme’, a declarat şeful statului într-un mesaj adresat naţiunii, în timp ce asaltul asupra manifestanţilor continuă în centrul Kievului. ‘Este o încălcare flagrantă a legii, iar cei vinovaţi vor fi trimişi în faţa justiţiei’, a continuat el.

Trupele de poliţie au lansat un nou asalt asupra Maidanului, piaţa centrală din Kiev, după o ploaie de grenade lacrimogene şi asurzitoare, a constatat miercuri un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Poliţiştii au avansat şi au ocupat poziţie în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţii, la puţin timp după ora 04.00 (02.00 GMT).

Autorităţile canadiene au anunţat că mai mulţi manifestanţi au pătruns marţi în Ambasada Canadei la Kiev pentru ‘a scăpa de violenţele guvernului’, exprimându-şi speranţa că aceştia vor putea părăsi clădirea fără să fie persecutaţi, transmite EFE.

Directorul pe probleme de comunicare al Ministerului de Externe al Canadei, Rick Roth, a scris pe contul său de Twitter că manifestanţii care s-au refugiat în ambasadă ‘sunt paşnici şi nu au reprezentat niciun pericol pentru clădire sau personal’.

‘Ne exprimăm speranţa că aceste persoane vor putea părăsi ambasada în siguranţă, fără intimidări, arestări sau hărţuire’, a adăugat Roth.

Şeful diplomaţiei de la Ottawa, John Baird, a afirmat într-un comunicat dat publicităţii înainte de intrarea manifestanţilor în ambasadă că este ‘indignat şi îngrozit de violenţa şi decesele înregistrate astăzi (marţi) la Kiev’.

‘Canada solicită tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere şi să pună capăt imediat tuturor actelor de violenţă. Niciun act de violenţă sau represiune nu va trece astăzi neobservat de guvernul Canadei şi vom acţiona împreună cu aliaţi noştri din cadrul comunităţii internaţionale pentru a en asigura că persoanele responsabile vor răspunde pentru actele lor’, a adăugat ministrul de externe.

Vitali Kliciko s-a întâlnit cu Ianukovici. Negocierile au eşuat. Ianukovici: Singura soluţie este să evacuaţi Maidanul şi să mergeţi acasă

Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine asupra manifestanţilor din centrul Kievului şi cere ca aceştia să evacueze piaţa Maidan, a afirmat opozantul Vitali Kliciko după ce a fost primit de şeful statului ucrainean, citat de AFP

‘Preşedintele a spus că singura soluţie este să evacuaţi Maidanul şi să mergeţi acasă’, a declarat Kliciko prin telefon postului de televiziune Hromadske.

Manifestanţii cuceresc un depozit de arme dintr-o unitate militară, la Liov
     
Manifestanţii au capturat arme într-o unitate militară din Liov (vestul Ucrainei) pe care au luat-o cu asalt în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

La capătul luptelor duse cu cocteiluri Molotov, care au dus la incendierea clădirilor militare, cei aproximativ 5.000 de manifestanţi au preluat controlul asupra unui depozit de arme.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, s-a declarat marţi ‘profund preocupat’ de escaladarea violenţelor la Kiev şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la orice act de violenţă şi să reia dialogul fără întârziere, relatează AFP.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, s-a declarat ‘foarte preocupată’ de ‘îngrijorătoarea escaladare’ a violenţelor la Kiev, unde au fost ucişi, potrivit poliţiei citate de Interfax, şapte civili şi doi poliţişti. ‘Condamn orice folosire a violenţei’, a declarat Catherine Ashton, potrivit unui comunicat. Oficialul UE le-a cerut totodată autorităţilor ucrainene să abordeze ‘rădăcinile crizei’.

Preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a apreciat de asemenea că ‘preşedintele Ianukovici trebuie să realizeze de acum că poziţia sa nu mai poate fi susţinută şi să se retragă pentru a se forma un guvern de unitate naţională’.

La rândul său, liderul grupului liberalilor din PE, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a apreciat situaţia ca fiind ‘scăpată de sub control’ şi consecinţele sale ‘imprevizibile’, cerându-i dnei Ashton să convoace ‘de urgenţă’ o reuniune a miniştrilor europeni de afaceri externe.

După mai multe săptămâni de acalmie, confruntări violente au izbucnit din nou, marţi, la Kiev între opozanţii preşedintelui Viktor Ianukovici şi forţele de ordine. Forţele de ordine ucrainene au dat marţi opoziţiei un termen de două ore pentru ca situaţia să revină la calm la Kiev şi au avertizat că, în caz contrar, vor declanşa o intervenţie ‘de cea mai mare fermitate’.

Biden îi cere lui Ianukovici să retragă forţele de ordine din Kiev
     
Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a contactat la telefon marţi pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru a retrage forţele de ordine de pe străzile Kievului, a anunţat Casa Albă după discuţia telefonică dintre cei doi demnitari, potrivit AFP.

În timp ce în capitala Ucrainei cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa marţi în urma confruntărilor, numărul doi al executivului american i-a exprimat lui Ianukovici ‘profunda îngrijorare în legătură cu criza de pe străzile Kievului’, a făcut cunoscut preşedinţia SUA.

În plus, Joe Biden ‘a lansat un apel preşedintelui Ianukovici să retragă forţele guvernamentale şi să dea dovadă de cea mai mare reţinere’. Washingtonul condamnă violenţele, de oriunde ar proveni, dar ‘guvernul, în special, poartă responsabilitatea de a calma situaţia’, a adăugat el.

Cu acelaşi prilej, ‘vicepreşedintele a subliniat urgenţa unui dialog imediat cu liderii opoziţiei pentru a răspunde la solicitările legitime ale manifestanţilor şi a elabora propuneri serioase pentru o reformă politică’.

Anterior, Casa Albă lansase un apel direct lui Ianukovici pentru a pune capăt escaladării violenţelor sângeroase ce au loc la Kiev, subliniind că recurgerea la forţă ‘nu rezolvă criza’ din ţară.

Ucraina este în pragul războiului civil. Occidentalii sunt răspunzători pentru această situaţie (parlamentar rus)
     
Ucraina este în pragul ‘războiului civil’, a declarat marţi şeful Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Puşkov, care i-a acuzat pe occidentali de a fi răspunzători pentru această situaţie, potrivit AFP.

‘Consider că în Ucraina se desfăşoară un scenariu ‘portocaliu’ de luare a puterii prin haos şi arbitrar’, a declarat Aleksei Puşkov, membru al partidului Rusia Unită (la putere), făcând aluzie la ‘Revoluţia portocalie’ din 2004.

Occidentul şi oamenii politici occidentali ‘sunt în mare parte răspunzători’ pentru această situaţie, făcând în permanenţă ‘presiune asupra autorităţilor ucrainene pentru ca acestea să nu restabilească ordinea în ţară şi să lase să acţioneze organizaţiile ultraradicale care trag acum asupra poliţiei’ şi fac ca situaţia să se îndrepte ‘către războiul civil’, a adăugat parlamentarul rus, citat de agenţia Interfax, potrivit aceleiaşi surse.

Anterior, diplomaţia rusă a atribuit revenirea la violenţă politicii occidentalilor ‘care închid ochii la acţiunile agresive ale forţelor radicale din Ucraina, încurajând escaladarea şi provocările faţă de puterea legală’.

Băsescu face apel la Ianukovici să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor
     
Preşedintele Traian Băsescu face apel la omologul său din Ucraina, Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă, să nu ordone reprimarea protestatarilor şi să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev.

‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violenţă şi de pierderile de vieţi omeneşti produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forţele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluţia din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-şi viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie. Am învăţat atunci că violenţa nu este o soluţie şi că opţiunile trebuie căutate prin dialog democratic. Domnul preşedinte Traian Băsescu face apel la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să nu recurgă la forţă şi să nu ordone reprimarea protestatarilor. Un asemenea gest nu poate constitui o soluţie democratică la criza de credibilitate a actualei majorităţi parlamentare’, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În comunicatul citat se mai menţionează că o soluţie la actuala criză cu care se confruntă Ucraina nu poate fi continuarea reprimării manifestanţilor prin violenţă, fapt ce va duce, cu certitudine, la escaladarea confruntărilor.

‘Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel, totodată, la preşedintele Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, să găsească soluţii prin dialog pentru a preveni creşterea numărului de victime la Kiev, dar şi în alte zone din Ucraina’, se mai menţionează în comunicatul amintit.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat ...
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre......
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru ...
La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de ...
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Hotelierii din Grecia şi Cipru angajează în această perioadă 80 de români în sezonul estival, pe salarii care încep ...
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o ...