Ucraina: 7 soldaţi ucişi, în ultimele 24 de ore. Autorităţile pregătesc evacuarea copiilor

Şapte soldaţi ucraineni şi doi civili şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în estul separatist prorus al Ucrainei, unde autorităţile locale pro-Kiev au început luni pregătirile pentru evacuarea copiilor din mai multe localităţi - teatrul unor confruntări violente, relatează France Presse.
Economica.net - lun, 26 ian. 2015, 10:38
Ucraina: 7 soldaţi ucişi, în ultimele 24 de ore. Autorităţile pregătesc evacuarea copiilor

‘Şapte soldaţi au fost ucişi şi 24 răniţi în urma tirurilor în ultimele 24 de ore’, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Vladislav Seleznev.

Potrivit armatei ucrainene, rebelii au deschis focul de 115 ori în ultimele 24 de ore asupra poziţiilor forţelor guvernamentale şi localităţilor din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, în estul ţării.

Autorităţile pro-Kiev din estul separatist au anunţat, la rândul lor, că pregătesc evacuarea copiilor din mai multe localităţi din regiunile rebele Doneţk şi Lugansk, în urma bombardamentelor sângeroase de la periferia portului strategic Mariupol sâmbătă, scrie Agerpres.

Şeful poliţiei regiunii Doneţk, Viaceslav Abroskin, a indicat că forţele de ordine au procedat la evacuarea copiilor din localităţile Mariinka şi Krasnogorivka (20 km nord-est de Doneţk, centrul administrativ al regiunii omonime) în regiunea vecină Dnepropetrovsk, unde au fost luate măsuri suplimentare de securitate.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Ghennadi Moskal, loial Kievului, a anunţat luni că o sută de copii se află în continuare în localitatea Troiţke din districtul Popasna (60 km est de capitala regională Lugansk), unde doi civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în lupte violente.

‘Trebuie să-i evacuăm cât mai curând posibil într-un loc sigur’, a anunţat el într-un comunicat.

Conflictul care durează de mai bine de nouă luni în estul separatist al Ucrainei a cunoscut o nouă turnură sâmbătă, odată cu bombardamentele asupra portului strategic Mariupol, soldate cu cel puţin 30 de morţi şi o sută de răniţi în rândul civililor.

Acest centru industrial cu o jumătate de milion de locuitori, ultimul mare oraş din sud-estul rebel, în continuare sub controlul forţelor pro-Kiev şi ocuparea căruia de către insurgenţi ar deschide o punte terestră între Rusia şi Crimeea anexată în luna martie, a fost până acum ocolit de lupte.

Unul din liderii separatiştilor din Doneţk, Eduard Basurin, a declarat luni că rebelii nu intenţionează să lanseze un asalt asupra portului Mariupol, potrivit Ria Novosti.

Aşa-numitul preşedinte al autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, declarase anterior că ‘nimeni nu intenţionează să pornească un asalt asupra Mariupol’, după ce sâmbătă anunţase reluarea ofensivei asupra acestui oraş de importanţă strategică. Numărul mare de victime în rândul civililor le-a stricat planurile, determinându-i să dea înapoi, opinează unii experţi. Potrivit altor analişti, declaraţiile cu privire la lansarea unui asalt asupra Mariupol s-au făcut pentru a distrage atenţia asupra direcţiei Debalţevo, unde trupe ale armatei ucrainene riscă să fie încercuite în următoarele zile în lipsa unor ajutoare din partea Kievului.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...