Ucraina a autorizat folosirea forţei în Crimeea. Ruşii au atacat o unitate militară ucraineană

Militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizați marți să folosească armamentul din dotare, ca urmare a atacului asupra unei unități militare din Simferopol soldat cu moartea unui militar ucrainean, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării, preluat de AFP și Reuters.
Economica.net - mar, 18 mart. 2014, 19:04
Ucraina a autorizat folosirea forţei în Crimeea. Ruşii au atacat o unitate militară ucraineană

‘Pentru protejarea vieților soldaților noștri, unitățile militare ucrainene din Crimeea sunt autorizate să folosească armamentul’, se precizează în comunicatul Ministerului ucrainean al Apărării.

Preşedintele Vladimir Putin a semnat marţi un tratat istoric privind alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia, sfidând sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi posibilitatea revenirii la cele mai sumbre zile ale Războiului Rece.

Un militar ucrainean a fost ucis în timpul unui atac la o bază din Simferopol

Un militar ucrainean a fost ucis marţi într-un atac împotriva unităţii sale militare din principalul oraş din Crimeea, Simferopol, ocupat de trupele ruseşti, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării din Crimeea, informează AFP şi Reuters.

‘În timpul atacului asupra unei unităţi militare din Simferopol, un militar ucrainean a murit după ce a fost împuşcat în gât. Un alt militar a fost rănit’, a afirmat purtătorul de cuvânt Vladislav Seleznev.

Militarul ucis păzea această unitate unde îşi aveau sediul serviciile foto ale centrului militar de topografie şi navigaţie, a precizat Seleznev.

Documentele tuturor militarilor care se aflau în unitate au fost confiscate. ‘Li s-a spus că sunt arestaţi’, a afirmat purtătorul de cuvânt, fără a putea preciza numărul lor.

Vladislav Seleznev a afirmat că deocamdată nu este clar cine a comis atacul, însă i-a descris pe atacatori ca fiind ‘forţe necunoscute, foarte bine înarmate şi având feţele acoperite’.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a afirmat că în urma atacului armat de marţi conflictul cu Rusia din Crimeea ‘a trecut de la faza politică la o fază militară’ şi a acuzat Rusia de comiterea unei ‘crime de război’ prin împuşcarea unui militar ucrainean.

Poliția locală anunță doi morți

Atacul armat la Simferopol s-a soldat cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al „forţelor de autoapărare” proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraine, relatează AFP.

Alţi doi bărbaţi, un militar ucrainean şi un paramilitar prorus au fost răniţi, a declarat purtătoarea de cuvânt, Olga Kondrahova.

Versiunea pe care a prezentat-o purtătoare de cuvânt diferă de cea a Ministerului ucrainean al Apărării, care a anunţat un mort şi doi militari răniţi.

SUA amintește de cel de-Al Doilea Război Mondial

Pentru prima dată de la declanşarea actualei crize internaţionale, secretarul de stat american John Kerry şi-a exprimat deschis îngrijorarea în legătură cu puternicele tensiuni cu Rusia şi a făcut mai multe referinţe la istoria secolului XX.

Anexarea Peninsulei Crimeea ‘este în ziua de astăzi suficient de scandaloasă, atunci când creşte fervoarea naţionalistă care se poate propaga în mod foarte, foarte periculos’, a atras atenţia şeful diplomaţiei americane.

‘Este suficient să ne întoarcem în trecut şi să citim istoria a ceea ce a condus la Al Doilea Război Mondial şi pasiunile scoase la iveală cu această fervoare naţionalistă’, a subliniat John Kerry.

Te-ar mai putea interesa și
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Republica Moldova renunță la restricțiile privind exporturile de făină și grâu
Guvernul Republicii Moldova a anunţat luni ridicarea interdicţiei de export pentru grâu şi făină, pe fondul presiunilor legate de viitoarea recoltă şi al protestelor fermierilor, care vor......
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Grindeanu a fost desemnat ministru interimar al Agriculturii
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind desemnarea vicepremierului Sorin Grindeanu ca ministru interimar ...
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Supracontrol STB: Controlori fără veste albastre vor verifica titlurile de călătorie
Societatea de Transport București (STB) SA a demarat în luna iunie 2022 un prim proiect în cadrul activității de supracontrol, ...
Platforma internă a Băncii Transilvania, bazată pe tehnologia dezvoltată de FLOWX.AI, permite să înroleze clienții persoane fizice în 5 minute și clienții companii în 15 minute
Platforma internă a Băncii Transilvania, bazată pe tehnologia dezvoltată de FLOWX.AI, permite să înroleze clienții ...
Echipa tehnică a Băncii Transilvania a lansat, în mai puțin de un an, zece funcționalități esențiale pentru managementul ...