Ucraina a fost retrogradată şi de Moody’s

Agenţia de rating Moody's a anunţat vineri că a retrogradat cu o treaptă nota Ucrainei, la 'Caa2', din cauza 'escaladării' crizei politice în ţară. Standard and Poor's a coborât marţi ratingul atribuit pentru datoriile în valută ale Ucrainei până la 'CCC plus' de la 'B minus', perspectiva asociată fiind negativă, motivându­şi decizia prin escaladarea instabilităţii politice.
Economica.net - sâm, 01 feb. 2014, 06:01
Ucraina a fost retrogradată şi de Moody's

‘Primul motiv… este escaladarea şi natura din ce în ce mai violentă a crizei’ ce riscă să secătuiască finanţele statului, subliniază agenţia, plasând nota ucraineană sub perspectivă ‘negativă’, notează AFP.

Şi S&P a retrogradat Ucraina

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor’s a coborât marţi ratingul atribuit pentru datoriile în valută ale Ucrainei până la ‘CCC plus’ de la ‘B minus’, perspectiva asociată fiind negativă, motivându­şi decizia prin escaladarea instabilităţii politice.

Premierul ucrainean, Mykola Azarov, a demisionat marţi, în timp ce deputaţii loiali preşedintelui Viktor Ianukovici, în încercarea de a calma protestele de stradă, au dat înapoi şi au retras legile antiprotest pe care Parlamentul le adoptase în urmă cu 12 zile.

‘Retrogradarea reflectă opinia noastră că escaladarea semnificativă a tensiunilor politice în Ucraina face ca sprijinul financiar promis de Rusia să fie mai puţin sigur dacă Guvernul condus de preşedintele Ianukovici va cădea’, se arată în comunicatul S&P.

Agenţia de evaluare consideră că, deocamdată, nu este clar cum va fi rezolvată situaţia politică. Cu toate acestea, dacă Ianukovici va pierde puterea iar relaţiile cu Rusia se vor deteriora, S&P consideră că finanţarea de 15 miliarde de dolari (aproximativ 8% din PIB-ul Ucrainei) promisă de Rusia ar putea fi pusă în pericol.

Perspectiva ‘negativă’ asociată ratingului Ucrainei înseamnă că există cel puţin 30% şanse ca S&P să reducă din nou ratingul suveran al Ucrainei, care se afla deja în zona ‘junk’, cea a investiţiilor speculative. ‘Am putea reduce ratingurile dacă instabilitatea politică va conduce la o nouă diminuare a capacităţii administrative a Guvernului de a asigura serviciul datoriei sau dacă sprijinul financiar promis de Rusia nu va fi acordat şi nu vor fi găsite surse alternative de finanţare’, avertizează S&P. Agenţia adaugă faptul că ar putea stabiliza şi chiar îmbunătăţi ratingul Ucrainei dacă tensiunile politice se vor reduce iar necesităţile de finanţare externă ale ţării vor fi asigurate.

Economia ucraineană a stagnat anul trecut, după trei ani consecutivi de creştere, arată cifrele publicate joi de serviciul de statistica din Ucraina.

După trei trimestre consecutive de contracţie anuală a PIB-ului, 1,3% în primul şi al doilea trimestru şi o contracţie de 1,1% în al treilea trimestru, în perioada octombrie-decembrie 2013 PIB-ul a crescut cu 3,7% în ritm anual, ceea ce a permis Ucrainei să înregistreze o creştere zero pe ansamblul anului trecut, a precizat Gosstat.

În 2013, Produsul Intern Brut al Ucrainei a fost de 1.444 miliarde hryvna (180,7 miliarde de dolari).

Economiştii dau vina pentru contracţia economiei pe sectorul manufacturier ineficient, precum şi pe birocraţia care a împiedicat investiţiile străine în infrastructură. De asemenea, anul trecut Ucraina a suferit de pe urma agravării deficitului de cont curent provocat de plăţile pentru importurile de gaze naturale ruseşti şi rambursarea împrumuturilor contractate de la creditorii externi.

Stagnarea economică de anul trecut vine după un avans al PIB de 0,2% în 2012, o creştere de 5,2% în 2011 şi o creştere de 4,2% în 2010. Pentru acest an, guvernul de la Kiev mizează pe o creştere economică de 3%.

La mijlocul lunii trecute, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avut o întâlnire cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici la sfârşitul căreia Putin a anunţat că Moscova a decis să cumpere obligaţiuni guvernamentale urcainene în valoare de 15 miliarde de dolari şi de asemenea să reducă cu o treime preţul gazelor naturale livrate Ucrainei.

Marţi, Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va revizui condiţiile împrumutului acordat Ucrainei sau reducerea preţului la gaze. Putin a precizat că Guvernul de la Moscova îşi va onora obligaţia de a împrumuta 15 miliarde de dolari Ucrainei chiar dacă următorul Guvern va fi unul al opoziţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...