Ucraina a ieşit din URSS într-un mod nu prea legal, i-ar fi spus Putin liderului tătarilor

Preşedintele rus Vladimir Putin ar fi declarat că Ucraina a ieşit din URSS într-un mod 'nu prea legal', într-o discuţie telefonică avută miercuri cu unul din liderii tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, fost şef al Mejlisului, organ reprezentativ al acestei minorităţi musulmane din peninsula situată în sudul Ucrainei, informează agenţia de presă Unian.
Economica.net - joi, 13 mart. 2014, 08:35
Ucraina a ieşit din URSS într-un mod nu prea legal, i-ar fi spus Putin liderului tătarilor

Mustafa Djemilev s-a aflat miercuri la Moscova, la invitaţia autorităţilor ruse, în contextul referendumului preconizat pentru duminică în Crimeea, destinat să ducă la alipirea acestei regiuni ucrainene la Federaţia Rusă.

Iniţial se spunea că Djemilev, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) din partea formaţiunii Batkivşcina/Patria a fostului premier Iulia Timoşenko, ar putea fi primit de către preşedintele Vladimir Putin.

Convorbirea telefonică a durat aproximativ o oră şi a fost mijlocită de fostul preşedinte al Tatarstanului Mintimer Şaimiev, a declarat ulterior Djemilev presei.

‘I-am spus lui Putin că cel mai important aspect este integritatea teritorială a ţării noastre, pentru că încălcarea ei contravine acordului semnat de ţările garante – SUA, Marea Britanie şi Rusia în 1994 – în schimbul renunţării noastre la armele nucleare. I-am mai spus că dacă acordul va fi încălcat, printre consecinţele posibile va fi şi faptul că nimeni nu va mai avea încredere în astfel de tratate şi că fiecare ţară care are capacitatea financiară de a se dota cu propriile arme nucleare va face acest lucru, iar Ucraina nu va fi o excepţie’, a declarat liderul tătarilor din Crimeea.

În replică, preşedintele rus a obiectat că proclamarea independenţei Ucrainei ‘nu a fost în totalitate în concordanţă cu normele sovietice’ din epocă privitoare la procedura de retragere din URSS, a mai spus Mustafa Djemilev.

Unian aminteşte că, la 8 decembrie 1991, la întâlnirea dintre liderii Belarus (Stanislav Şuşkevici), Rusiei (Boris Elţin) şi Ucrainei (Leonid Kravciuk) în rezervaţia Belovejskaia puşcia, a fost semnat un document care declara că Uniunea Sovietică a încetat să mai existe ca realitate geopolitică şi stipula înfiinţarea Comunităţii Statelor Independente (CSI) pe baza fostelor republici sovietice.

Acordul cu privire la înfiinţarea CSI a fost ratificat de Rada Supremă a Ucrainei la 12 decembrie 1991.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, şi-a exprimat surprinderea în legătură cu afirmaţia preşedintelui rus Vladimir Putin în legătură cu separarea ‘nu destul de legală’ a Ucrainei de URSS.

‘Sună de parcă Kremlinul pune la îndoiala legitimitatea acordului de dezintegrare a URSS de la Belovejskaia Puşcia. Dacă acest lucru este adevărat, atunci este de-a dreptul uimitor’, a scris ministrul suedez pe contul său de pe Twitter, mai scrie agenţia de presă menţionată.

În noiembrie 2013, presa ucraineană scria că originalul Acordului de la Belovejskaia Puşcia s-a pierdut, deoarece nu a putut fi găsit nici în Rusia, nici în Ucraina şi nici în Belarus.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
CNAIR lucrează la înlăturarea efectelor alunecării de teren de pe DN1 din apropierea localității Breaza (Video)
Compania Națională e Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astpzi că, prin intermediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri București, a început intervenția pentru......
BMW își extinde investițiile în Mexic
BMW își extinde investițiile în Mexic
Grupul Bayerische Motoren Werke (BMW) a anunțat că va investi 800 de milioane de euro (866 de milioane de dolari) în statul ...
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
ANM: Codul portocaliu de viscol va afecta parțial zece județe. În București va ploua slab sâmbătă și va ninge duminică
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, atenţionări Cod portocaliu de viscol, în zece judeţe, ...
Vești excelente pentru  viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, au crescut într-o lună cât scăzuseră într-un an
Vești excelente pentru viitorii pensionari, în 2023. Conturile de pensie privată, unde cotizează 8 milioane de români, ...
Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II)- unde cotizează obligatoriu, cu 3,75% din salariu, peste 7,9 milioane ...