Ofensivă fără precedent a opoziţiei în Ucraina: Guvernul şi Parlamentul sunt evacuate

A început evacuarea guvernului Ucrainei, pe fondul contraofensivei protestatarilor, care au forţat trupele speciale antirevoltă Berkut să se retragă din Piaţa Independenţei. Funcţionarii guvernului ucrainean au primit ordin să evacueze de urgenţă clădirea executivului din strada Gruşeveski.
Economica.net - joi, 20 feb. 2014, 08:51
Ofensivă fără precedent a opoziţiei în Ucraina: Guvernul şi Parlamentul sunt evacuate

A început evacuarea Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), ‘a fost anunţată evacuarea de urgenţă pentru toată lumea’, a declarat agenţiei ITAR-TASS deputatul Vladimir Litvin, fost preşedinte al Radei. Manifestanţii au avansat către clădirea parlamentului, făcându-i pe scutieri să se retragă înspre parcul Mariinski.

În pofida convenirii unui armistiţiu între preşedintele Viktor Ianukovici şi opoziţia, violenţele au fost reluate joi în centrul Kievului, mişcările radicale declarând că nu recunosc niciun fel de ‘armistiţii false’, după cum informează ITAR-TASS.

Forţele de ordine ucrainene susţin că unii dintre protestatari deţin arme de foc.

În pofida armistiţiului convenit de putere şi opoziţie, joi dimineaţă s-au reluat ciocnirile în centrul Kievului între manifestanţii radicali şi poliţia antirevoltă. În prezent, un grup mic al trupelor speciale Berkut /din subordinea Ministerului de Interne/ i-a împins pe protestatari de lângă Palatul Octombrie de pe strada Institutskaia înspre Piaţa Independenţei.

La ora actuală, circa 3.000 de manifestanţi se află pe strada Institutskaia. Trupele Berkut s-au retras spre o stradă adiacentă (Olginskaia) şi continuă să facă uz de grenade lacrimogene împotriva manifestanţilor.

Joi dimineaţă, în jurul orei locale 09h00, protestatarii au trecut la ofensivă în coloane organizate şi au ocupat Palatul Octombrie.

Anterior a apărut informaţia potrivit căreia o substanţă toxică a fost folosită de către protestatari împotriva forţelor de ordine. ‘Există informaţia cu privire la utilizarea unei substanţe otrăvitoare împotriva poliţiştilor’, a declarat la o televiziune locală purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov. El a spus că în prezent se încearcă verificarea acestei informaţii şi totodată se doreşte să se afle despre ce fel de substanţă este vorba.

Între timp, numărul poliţiştilor răniţi de un presupus lunetist aflat în clădirea Conservatorului din centrul Kievului a crescut la 23, informează Interfax.

Armistiţiu încălcat la Kiev: Din clădirea Conservatorului, ocupat de manifestanţi, se trage asupra poliţiştilor

Ziua de joi, care urma să fie una de reculegere în memoria victimelor violenţelor reluate de marţi la Kiev şi să creeze prima punte spre o reconciliere între părţile beligerante, a început prin încălcarea armistiţiului convenit între preşedintele Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei -Vitali Kliciko, Arseni Iaţeniuk şi Oleg Tiagnibok.

De la geamurile clădirii Conservatorului, situat chiar în Piaţa Independenţei, se trag focuri de armă asupra poliţiştilor şi trupelor speciale Berkut din piaţă, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne joi dimineaţă, potrivit Ria Novosti.

Până acum, cel puţin 20 de poliţişti au fost răniţi, cărora li se acorda asistenţă medicală.

‘De la ferestrele Conservatorului, din Piaţa Independenţei, se trag focuri de armă în direcţia forţelor de ordine’, menţiona un comunicat al serviciului de presă al Ministerului de Interne al Ucrainei, în jurul orei locale 08h15, în care se afirma că patru poliţişti au fost răniţi. Ulterior, numărul poliţiştilor răniţi a crescut la 20. În acest context, agenţia Interfax a relatat din Kiev că în clădirea Conservatorului acţionează un lunetist.


Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...