Ucraina a intrat din nou în recesiune

Economia ucraineană a intrat din nou în recesiune, pentru a treia oară după 2008, din cauza scăderii producţiei industriale, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 10:23
Ucraina a intrat din nou în recesiune

Potrivit datelor comunicate de Serviciul de statistică, în perioada iulie-septembrie 2013 Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere de 0,4% comparativ cu trimestrul precedent, după ce în perioada aprilie-iunie 2013 a înregistrat o contracţie de 0,5%. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

În ritm anual, economia Ucrainei a înregistrat o scădere peste aşteptări de 1,5% în trimestrul al treilea, în condiţiile în care cei 12 economişti intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o creştere de 0,2%.

‘Economia ucraineană este într-o stagnare prelungită în condiţiile în care trece dintr-o recesiune în alta’, a declarat Alexander Valchyshen, director de cercetare la Investment Capital Ukraine. ‘Politica Guvernului de a stimula creşterea economică a eşuat’, a adăugat Valchyshen.

Ucraina are probleme pe fondul scăderii cererii globale pentru produsele sale, în principal oţel şi produse chimice, la care se adaugă creşterea deficitului de cont curent, reducerea rezervelor valutare şi restricţiile comerciale impuse de Rusia, cea mai mare piaţă pentru exporturile sale. Autorităţile de la Kiev nu au reuşit încă să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional după ce au respins solicitările Fondului vizând majorarea tarifelor la energie pentru consumatorii casnici. Luna trecută, Moody’s Investors Service a coborât ratingul Ucrainei la ‘Caa1’, şapte trepte sub nivelul investment grade.

Principalul motiv al contracţiei PIB-ului a fost scăderea cu 5,2% în ritm anual a producţiei industriale în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu o creştere de 0,6% înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Vicepremierul ucrainean Serhiy Arbuzov a declarat recent că în acest an economia Ucrainei va înregistra o creştere mai mică de un procent. În schimb, Alexander Valchyshen estimează că pe ansamblul acestui an PIB-ul Ucrainei va înregistra o uşoară contracţie.

În 2012 comparativ cu 2011 Ucraina a înregistrat o creştere economică de 0,2%, însă în primul trimestru al acestui an PIB-ul a scăzut cu 1,1%, iar în al doilea trimestru s-a înregistrat o contracţie de 1,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...