Ucraina acuză Rusia că se pregăteşte să creeze probleme în Crimeea şi în Est

Ucraina a acuzat vineri Rusia că se pregăteşte să creeze probleme pe teritoriul său, după ce tensiunea între cei doi vecini a fost realimentată în această săptămână de o serie de acuzaţii ale Moscovei privind o presupusă tentativă de incursiune militară a Kievului în Crimeea, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 12 aug. 2016, 20:44
Ucraina acuză Rusia că se pregăteşte să creeze probleme în Crimeea şi în Est

‘Duşmanul intenţionează să producă provocări în masă de-a lungul frontului în estul Ucrainei, care vor fi urmate de acuzaţii potrivit cărora partea ucraineană nu respectă acordurile de la Minsk’, a precizat pe pagina sa de Facebook organizaţia specializată în intelligence a Ministerului ucrainean al Apărării.

Kievul şi-a plasat trupele în stare de ‘alertă roşie’ de-a lungul liniei de demarcaţie cu Crimeea şi în Est, după ce Rusia a afirmat că a dejucat ‘atentate’ puse la cale de autorităţile ucrainene în peninsula anexată în 2014 în urma unui referendum considerat ilegal de către occidentali.

Serviciile de informaţii ruse susţin că Kievul a organizat mai multe incursiuni ale unor ‘sabotori-terorişti’ care s-au soldat cu înfruntări armate şi au provocat moartea, potrivit Moscovei, a unui agent FSB şi a unui militar rus.

De asemenea, Rusia a anunţat vineri că a desfăşurat sisteme de apărare antiaeriene şi antirachete de tipul S-400 în Crimeea.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a estimat că acţiunile Kievului reprezintă ‘o crimă împotriva Rusiei şi a poporului rus’, potrivit agenţiilor de presă.

El a adăugat că preşedintele Vladimir Putin ar putea rupe legăturile diplomatice cu Ucraina dacă nu există alte ‘mijloace de a influenţa situaţia’.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la rândul lui la occidentali să avertizeze Kievul ‘împotriva unor măsuri periculoase care ar putea avea consecinţele cele mai negative’.

În acest context, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care supraveghează evoluţia situaţiei în Ucraina, a anunţat vineri că a sporit numărul observatorilor la nivelul frontierei cu Crimeea.

Ucraina neagă cu fermitate acuzaţiile ruse. În cursul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de securitate al ONU, Ucraina a cerut Rusiei să furnizeze probe pentru a-şi susţine acuzaţiile, puse sub semnul îndoielii şi de SUA sau NATO, potrivit AFP.

Vineri, secretarul Consiliului de securitate naţională ucrainean, Oleksandr Turcinov, a expus o cu totul altă versiune a faptelor, afirmând că Moscova încearcă să ‘acopere’ schimburi de focuri în cadrul forţelor ruse care, ‘în mod tradiţional, abuzează de alcool’.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...