Ucraina apelează la banii Chinei, pentru a evita condiţiile pe care le impun Europa şi Rusia

Ucraina strânge legăturile de afaceri cu China, întrucât preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, încearcă să evite condiţiile pe care partenerii tradiţionali, cum ar fi Rusia şi Uniunea Europeană (UE), le impun în schimbul împrumuturilor şi investiţiilor, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 03 sept. 2012, 05:44
Ucraina apelează la banii Chinei, pentru a evita condiţiile pe care le impun Europa şi Rusia

Acordurile de swap valutar şi de împrumut convenite de cele două ţări în iunie ar putea atinge 9 miliarde de dolari, asigurând Chinei o poziţie mai importantă în Ucraina, cel mai mare exportator de porumb şi de minereu de fier din Europa.

China încearcă să-şi asigure aprovizionarea cu materii prime, inclusiv în sectorul agricol.

Citeste si: PIB-ul Ucrainei a crescut cu 2% în primele şapte luni

Ucraina, în schimb, are nevoie de bani pentru a susţine creşterea economică şi pentru a facilita plata datoriilor, în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din octombrie. Guvernul de la Kiev a respins până în prezent condiţiile FMI pentru deblocarea unei finanţări de 15,2 miliarde de dolari, dar şi condiţiile pentru investiţii europene în sectorul energetic şi reducerea costurilor de import de combustibili din Rusia.

„Chinezii au fost întotdeauna dispuşi, mai ales în fostul spaţiu sovietic, Africa, dar şi alte regiuni, să acorde finanţări fără condiţii pentru a-şi promova interesele economice. Intenţiile Rusiei sunt economice, dar înainte de toate politice”, a afirmat Alexander Kliment, analist la Eurasia Group dn New York.

După înţelegeri similare pentru dezvoltarea comerţului cu ţări precum Argentina şi Mongolia, China a semnat un acord de swap valutar în valoare de 15 miliarde de yuani (2,4 miliarde de dolari) cu Ucraina. Schimburile comerciale bilaterale s-au situat la 8,5 miliarde de dolari în 2011.

În plus, Ucraina a anunţat în iulie că va primi un împrumut de 3 miliarde de dolari de la China pentru proiecte în sectorul agricol. Fostul stat sovietic va putea împrumuta încă 3,7 miliarde de dolari pentru a susţine construirea de facilităţi pentru gazeificarea cărbunelui şi reducerea dependenţei de importurile din Rusia.

Împrumutul pe 15 ani pentru agricultură are o dobândă de 6%, sub nivelul de 9,25% acceptat de Ucraina pentru eurobonduri de 2 miliarde de dolari vândute luna trecută.

China vizează beneficii economice în urma împrumuturilor acordate Ucrainei, posibil prin accesul la resursele naturale, a declarat Alexander Valcihen, şeful departamentului de cercetare la Ivestment Capital Ukraine din Kiev.

„China se va împrieteni cu ţări care sunt lideri la nivel global în sectorul agricol, iar Ucraina este una dintre acestea. Dacă guvernul ucrainean va putea demonstra că banii nu dispar şi vor fi folosiţi în beneficiul economiei Chinei, atunci fondurile vor veni”, a spus el.

Astfel de condiţii ar putea fi acceptabile pentru Ianucovici, care se pregăteşte pentru alegeri parlamentare la sfârşitul lunii octombrie. Partidul Regiunilor al lui Ianucovici este la egalitate în sondaje cu liderul opoziţiei, Iulia Timoşenko, potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov pentru Studii Politice şi Economice.

Ucraina a trespins acuzaţiile UE că decizia condamnării la închisoare a fostului premier Timoşenko a fost motivată de încercarea de a o scoate de pe scena politică. Condamnarea la închisoare a fostului premier a dus la eşecul Acordului de Asociere cu UE, în urma căruia s-ar fi instituit o zonă comercială liberă cu blocul comunitar.
O propunere a UE de a contribui la modernizarea sistemului de gazoducte al Ucrainei nu a fost încă pusă în aplicare, întrucât guvernul de la Kiev nu a respectat cerinţele separării activităţilor de transport de cele de vânzare la compania de stat Naftogaz.

Acordul Ucrainei cu FMI este suspendat, deoarece guvernul nu majorează tarifele la combustibili pntru populaţie, măsură necesară reducerii deficitului bugetar.

Guvernul are, de asemenea, probleme în a ajunge la o înţelegere cu Rusia în privinţa reducerii preţurilor la energie. Rusia vrea în schimb o participaţie la Naftogaz şi intrarea Ucrainei într-o uniune vamală formată în prezent din Rusia-Kazahstan şi Belarus.

Această situaţie face din China un partener mai atractiv pentru moment, a declarat Tomas Valasek, director pentru politică externă şi apărare la Centrul pentru Reformă Europeană din Londra.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către......
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...