Ucraina: Armata cere preşedintelui Ianukovici să ia urgent măsuri pentru stabilizarea situaţiei în ţară

Armata ucraineană a cerut vineri preşedintelui Viktor Ianukovici să ia urgent măsuri pentru stabilizarea situaţiei din ţară, considerând că integritatea teritorială a acesteia poate fi ameninţată dacă protestele violente începute cu mai mult de două luni în urmă vor continua, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Economica.net - vin, 31 ian. 2014, 10:29
Ucraina: Armata cere preşedintelui Ianukovici să ia urgent măsuri pentru stabilizarea situaţiei în ţară

‘Militarii şi funcţionarii forţelor armate ale Ucrainei consideră inacceptabilă ocuparea clădirilor instituţiilor publice şi tentativele de a împiedica autorităţile să-şi îndeplinească funcţiile şi avertizează că o escaladare a mişcării de protest ameninţă integritatea teritorială a Ucrainei’, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Apărării.

În consecinţă, ei cer ‘comandantului suprem al forţelor armate (preşedintele Ianukovici n.red.) să ia de urgenţă măsuri prevăzute de legislaţia în vigoare pentru a stabiliza situaţia din ţară’.

Ca urmare a escaladării şi extinderii în ţară a violenţelor începute cu două luni în urmă după refuzul guvernului şi al preşedintelui Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri de Rusia, liderul de la Kiev a făcut în ultimele zile concesii substanţiale opoziţiei.

După ce a invitat opoziţia la negocieri şi i-a propus să preia conducerea executivului, ofertă respinsă de opozanţi, premierul Mikola Azarov a demisionat împreună cu întregul său cabinet. De asemenea, parlamentul a abrogat o parte din legile recent adoptate ce prevedeau pedepse severe pentru participanţii la proteste şi a votat o lege de amnistiere a manifestanţilor arestaţi în timpul ciocnirilor cu poliţia în schimbul eliberării clădirilor oficiale ocupate de protestatari. Dar partidele de opoziţie cer eliberarea manifestanţilor din arest fără nicio condiţie prealabilă şi convocarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, singurele lor revendicări rămase nesatisfăcute.

Biroul lui Viktor Ianukovici a anunţat joi că acesta este indisponibil din cauza unei ‘afecţiuni respiratorii acute’. Într-un mesaj adresat în aceeaşi zi ucrainenilor, preşedintele a acuzat opoziţia că, în pofida concesiilor ce i s-au făcut, ‘continuă să agraveze situaţia’ în ţară, din cauza ‘ambiţiilor politice ale unora dintre liderii săi’.

Te-ar mai putea interesa și
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Mitsubishi Fuso și Hino Motors, părți ale grupurilor Daimler și Toyota, se unesc într-un holding
Daimler Truck și Toyota Motor Corp. au decis să unească destinele diviziilor de camioane Mitsubishi Fuso și Hino Motors Ltd. Astăzi a fost semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU)....
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească finanțează Abatorul Periș cu 48 de milioane de lei
Exim Banca Românească a acordat un credit pentru capital de lucru în valoare de 48 de milioane de lei companiei Abatorul ...
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care ...
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...