Ucraina: Armata raportează distrugerea „nucleului” rebelilor. Arestări în masă la Slaviansk

Armata ucraineană a distrus mai mult de zece arme grele într-un atac împotriva convoiului insurgenţilor care se retrăgeau din Slaviansk înspre Doneţk şi Gorlovka (est), a anunţat luni ministrul ucrainean al apărării Valeri Gheletei, apreciind că a fost distrus 'nucleul' capacităţilor rebelilor, relatează agenţiile de presă Unian şi Ria Novosti.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 08:05
Ucraina: Armata raportează distrugerea

Aproximativ 2.000 de insurgenţi proruşi au părăsit la sfârşitul săptămânii trecute oraşele Slaviansk şi Kramatorsk, bastioane ale separatiştilor în nordul regiunii Doneţk (est), retrăgându-se la Doneţk – centru administrativ al regiunii omonime – şi Gorlovka.

Trupele ucrainene au ocupat oraşele din nordul regiunii Doneţk şi îşi continuă ofensiva în sudul acestei regiuni.

Potrivit ministrului apărării, armata a aflat în ultimul moment despre coloana rebelilor. Aceasta a fost destul de lungă şi mulţi dintre ei au reuşit să se replieze în sud.

‘Consider că ‘nucleul’ coloanei rebelilor, constituit din mai mult de zece arme grele, a fost neutralizat’, a declarat ministrul Gheletei într-un interviu acordat postului de televiziune ucrainean TSN.

Un consilier al aşa-numitului ministru al apărării al ‘Republicii Populare Doneţk’, Igor Druzi, a explicat pentru Ria Novosti că o parte din vehiculele care au părăsit Slavianskul nu a respectat ‘maskirovka’, adică au neglijat regulile de camuflaj şi au ieşit din oraş cu farurile aprinse, astfel fiind detectate de armata ucraineană.

Ca urmare a acestei neglijenţe, coada coloanei rebelilor a făcut obiectul unui atac cu lansatoare de rachete Grad ale armatei ucrainene, a indicat el, adăugând că sunt răniţi printre rudele insurgenţilor, care se retrag împreună cu aceştia de teama represaliilor.

Ulterior, armata ucraineană a preluat controlul asupra oraşelor Artemovsk şi Drujkovka, din aceeaşi regiune.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat să înceapă reconstrucţia infrastructurii distruse în urma luptelor şi asigurarea locuitorilor cu apă potabilă şi alimente.

În acelaşi timp, armata ucraineană, care a preluat sâmbătă controlul asupra Slavianskului, i-a arestat pe toţi poliţiştii din oraş şi i-a interpelat pe toţi bărbaţii sub 35 de ani, a declarat duminică Oleg Ţariov, aşa-numitul preşedinte al Novorossia (nume dat regiunilor secesioniste Doneţk şi Lugansk).

‘În cursul nopţii trecute (de sâmbătă spre duminică) toţi agenţii de poliţie au fost arestaţi. Ei (militarii ucraineni) i-au interpelat pe toţi bărbaţii între 25 şi 35 de ani, fără a verifica dacă au pus mâna pe arme sau nu’, a spus Ţariov într-un interviu la postul de televiziune Rossia 24.

Percheziţiile sunt în curs de desfăşurare, a mai indicat el, adăugând că militarii ucraineni încearcă să-i identifice pe cei care i-au ajutat pe răniţi sau i-au sprijinit pe insurgenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...