Ucraina: Consiliul de Securitate cere „încetarea imediată a ostilităţilor”

Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi beligeranţilor din estul Ucrainei 'să înceteze imediat ostilităţile', potrivit unei declaraţii aprobate în unanimitate, scrie AFP.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 06:51
Ucraina: Consiliul de Securitate cere

Cele 15 ţări membre, inclusiv Rusia, au cerut, de asemenea, ‘respectarea acordului încheiat la Minsk, în special facilitarea accesului pentru observatorii OSCE însărcinaţi cu supravegherea aplicării acestui acord.

Cele 15 state ‘îşi exprimă grava îngrijorare în faţa continuării luptelor’ în regiunea Debalţevo (estul Ucrainei).

Ele invită părţile beligerante ‘să trateze omeneşte persoanele pe care le deţin’.

Consiliul a mai adoptat separat, marţi, în şedinţă publică, tot în unanimitate, o rezoluţie iniţiată de Rusia prin care se solicită ‘aplicarea deplină’ a acordului de la Minsk, îndeosebi a armistiţiului, scrie Agerpres.

Kievul şi rebelii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului după intrarea sa în vigoare duminică, iar retragerea armelor grele, prevăzută de asemenea de acordul de la Minsk nu a putut avea loc. Pe teren, rebelii au pătruns marţi în oraşul strategic Debalţevo (estul Ucrainei).

Rezoluţia, prezentată de Rusia, ‘cere tuturor părţilor să aplice pe deplin măsurile (decise joi la Minsk), printre care un armistiţiu complet’.

Documentul aprobă acordurile numite Minsk 2 şi ‘salută’ declaraţia făcută la capătul celor 16 ore de negocieri de liderii german, francez, rus şi ucrainean.

Acordurile Minsk 2 prevăd, printre altele, că părţile aflate în conflict se angajează la o încetare bilaterală a focului cu începere de pe 15 februarie la miezul nopţii, ora Kievului (sâmbătă, ora 22.00 GMT), în regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Noul document extinde zona tampon de unde trebuie retrase armele grele şi insistă asupra controlului frontierei de către forţele de la Kiev şi a revizuirii Constituţiei ucrainene.

Totodată, Consiliul ‘confirmă deplinul său respect pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei’. El îşi exprimă ‘profunda îngrijorare’ în faţa violenţelor din estul ţării şi se declară ‘ferm convins că rezolvarea situaţiei din estul Ucrainei este posibilă numai printr-o reglementare prin mijloace paşnice’.

Votul, prevăzut iniţial pentru duminică, a fost întârziat în mai multe rânduri, unele ţări membre al Consiliului cerând să fie adăugate amendamente. În cele din urmă însă, a fost adoptată versiunea iniţială, precizează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...