Ucraina construieşte un ‘zid’ pentru a se apăra de Rusia

Garduri metalice barează câmpiile ucrainene ca o cicatrice adâncă. Un mare şanţ anti-tanc completează tabloul. Cu acest 'zid', Ucraina speră să se apere de marele său vecin, Rusia, al cărei teritoriu începe la 200 de metri mai încolo, relatează, miercuri, AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 12 aug. 2015, 18:03
Ucraina construieşte un 'zid' pentru a se apăra de Rusia

După anexarea, în martie 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, cele două foste republici sovietice ‘surori’ au devenit duşmane. Astfel, Kievul, care acuză Moscova de sprijin acordat separatiştilor proruşi, a decis la sfârşitul anului trecut să construiască în trei ani un ‘zid’ care costă circa 250 de milioane de dolari, pentru a întări cei 1.974 de kilometri de frontieră ce separă cele două ţări.

Circa 410 de kilometri de frontieră nu mai sunt sub controlul Kievului, ci al separatiştilor, de la începutul rebeliunii din estul Ucrainei, în aprilie 2014. Prin această parte a frontierei pot trece arme, mercenari şi soldaţi ruşi, acuză Kievul, în timp ce Moscova dezminte.

Pentru a lupta împotriva a ceea ce consideră o ‘invazie rusă’, Ucraina nu doreşte să construiască un veritabil perete din beton, cum o sugerează denumirea de ‘zid’, ci un sistem sofisticat, care combină fortificaţii militare şi mijloace de supraveghere electronice moderne.

Deocamdată, lucrările realizate par modeste. Întregul ‘zid’ ar trebui să fie construit până în 2018, afirmă, cu toate acestea, şeful Poliţiei de Frontieră a Ucrainei, Viktor Nazarenko.

Ideea construirii unui asemenea zid a încolţit în mintea miliardarului ucrainean Igor Kolomoiski. Cunoscut pentru metodele sale dure şi controversate menite să spulbere elanul separatiştilor, la acea dată el era guvernator al regiunii Dniepropetrovsk, ce se învecinează cu republicile separatiste Doneţk şi Lugansk.

În iunie 2014, când conflictul a devenit din ce în ce mai sângeros, miliardarul a sugerat cheltuirea a 100 milioane de dolari pentru a construi un gard din sârmă ghimpată între Ucraina şi Rusia.

Un proiect pe care guvernul ucrainean l-a preluat, intenţionând în primă fază să deblocheze un miliard de dolari, înainte de a-i aloca, în final, abia un sfert din această sumă, ţara fiind ruinată de război şi de o gravă criză economică.

Unele întreprinderi chiar au demarat lucrări din bani proprii, fondurile guvernamentale întârziind să fie vărsate.

‘Este necesar să continuăm să construim o frontieră bine echipată, pentru a împiedica teroriştii, armele şi drogurile să pătrundă în Ucraina din Rusia’, a spus, în iulie, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Întărirea frontierei ucrainene este un lucru esenţial, subliniază şi analistul politic independent Volodimir Fesenko. ‘Există o mulţime de puncte de trecere a frontierei care nu sunt deloc echipate, şi nici controlate’, consideră acesta. Însă, întărirea frontierei şi formarea de poliţişti de frontieră ‘necesită sume colosale, pe care Ucraina nu le deţine pentru moment’, şi-a exprimat regretul expertul ucrainean.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...