Ucraina: Legea marţială ar putea fi instituită în regiunile din est. 300 de rebeli ucişi în 24 de ore

Preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov i-a ordonat marţi secretarului Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, Andrii Parubii, să examineze împreună cu alte instituţii ale statului posibilitatea instituirii legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk (est), unde armata ucraineană desfăşoară în aceste zile o ofensivă puternică împotriva insurgenţilor proruşi, după cum a informat Interfax-Ukraina, citând site-ul prezidenţial.
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 08:59
Ucraina: Legea marţială ar putea fi instituită în regiunile din est. 300 de rebeli ucişi în 24 de ore

Potrivit decretului, secretarul Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare urmează să examineze de urgenţă împreună cu Ministerele Apărării şi de Interne, cu Administraţia pentru frontiera de stat şi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) necesitatea instituirii legii marţiale în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde are loc operaţiunea antiteroristă ‘pentru a pune capăt conflictului armat pe teritoriul Ucrainei şi pentru a evita victime în rândul civililor, al militarilor şi al forţelor de ordine’.

În ultimele 24 de ore, în urma luptelor intense date la periferia Slavianskului, în special în satul Krasnâi Liman (regiunea Doneţk), pierderile în rândul rebelilor separatişti se ridică la 300 de morţi şi 500 de răniţi, a declarat miercuri dimineaţă purtătorul de cuvânt oficial al comandamentului însărcinat cu desfăşurarea operaţiunii speciale în estul Ucrainei, Vladimir Selezniov, citat de agenţia ucraineană de presă UNN. În rândul armatei ucrainene s-au înregistrat doi morţi şi 45 de răniţi, conform acestuia.

Ofensiva continuă miercuri în localităţile Krasnîi Liman, unde dis-de-dimineaţă s-au auzit schimburi de foc, şi Semionovka, de la periferia Slavianskului, bastion al separatiştilor proruşi, a informat responsabilul ucrainean, indicând că mai multe puncte de control ale ‘teroriştilor’ au fost distruse de trupele guvernamentale, care şi-au amplasat în loc propriile baraje.

El a mai spus, conform agenţiei de presă menţionate, că insurgenţii încearcă să părăsească zona de ostilităţi, deghizându-se în simpli localnici.

Comandamentul operaţiunii antiteroriste a raportat marţi seara preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov că în urma ofensivei a fost ‘curăţată’ complet de rebeli partea de nord a regiunii Doneţk. Au fost distruse principalele fortificaţii ale separatiştilor în localitatea Semionovka şi a fost preluat controlul asupra localităţii Kransnîi Liman, a mai raportat acesta.

Trupele guvernamentale au început, totodată, consolidarea graniţei cu Rusia în dreptul regiunilor Lugansk şi Doneţk pentru a stopa infiltrarea de combatanţi şi arme dinspre teritoriul rus.

Cu toate acestea, forţele de autoapărare ale aşa-numitei ‘republici autoproclamate’ Lugansk (zona minieră Donbas/est) au anunţat miercuri ocuparea unei unităţi militare din acest oraş, centru administrativ al regiunii omonime.

Schimburi de focuri intense au avut loc pe durata mai multor ore în cursul nopţii trecute, iar înainte de asaltul final asupra acestei unităţi, o explozie s-a produs în interior, provocând un incendiu. Separatiştii înarmaţi au capturat un tanc, precum şi o cantitate importantă de arme şi muniţie. Reporterul RIA Novosti în teren transmite că militarii ucraineni au fost lăsaţi să plece după ce au predat armele.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...