Ucraina: Liderii UE cheamă Rusia să coopereze cu noul preşedinte

Liderii europeni au chemat marţi Rusia 'să coopereze' cu noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, să continue retragerea trupelor sale masate la graniţa ucraineană şi să oprească intrarea separatiştilor şi armelor în această ţară, după ce poliţişti de frontieră ucraineni au raportat că o coloană de camioane cu oameni înarmaţi ilegal a trecut frontiera cu o noapte înainte, informează agenţiile DPA şi AFP.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 03:12
Ucraina: Liderii UE cheamă Rusia să coopereze cu noul preşedinte

Într-o declaraţie comună publicată după un summit la Bruxelles, cei 28 ‘încurajează’ Moscova ‘să se angajeze într-un dialog deschis şi sincer’ pentru a găsi o soluţie la criză.

‘Noi ne aşteptăm ca Rusia să coopereze cu preşedintele nou ales şi legitim, să continue retragerea forţelor sale armate de la graniţa cu Ucraina şi să se folosească de influenţa ei asupra grupurilor armate pentru a reduce tensiunea’ în estul ţării, subliniază ei.

‘Federaţia Rusă ar trebui, ca o chestiune de prioritate, să prevină trecerea separatiştilor şi armelor în Ucraina’, insistă ei.

În paralel, cei 28 îi cer lui Poroşenko, ales duminică în primul tur, precum şi autorităţilor de la Kiev să iniţieze ‘rapid’ reforme constituţionale şi de descentralizare.

Declaraţia, deşi nu ameninţă direct Moscova cu noi sancţiuni, face o aluzie la programul de sancţiuni specifice aplicat de UE împotriva Rusiei. Cei 28 sunt de acord să continue lucrările pregătitoare asupra sancţiunilor de ordin economic, faza 3, astfel încât acestea să fie gata pentru a fi aplicate ‘dacă evenimentele vor cere’ acest lucru.

Cei 28 constatată de asemenea ‘cu îngrijorare deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea de la anexarea ei ilegală de către Rusia’ în martie. Ei reafirmă că nu vor recunoaşte niciodată anexarea peninsulei la Rusia.

Criza din Ucraina a dominat agenda diplomatică europeană de la sfârşitul anului 2013, dar tensiunile cu Rusia s-au relaxat puţin după alegerile prezidenţiale care au fost ‘conforme cu normele democratice’, potrivit Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa /OSCE/.

Comisia Europeană a anunţat de asemenea marţi progrese în negocierile de liberalizare a regimului de vize de intrare pentru ucraineni în UE, recomandând trecerea la faza a 2-a a procesului.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...