Ucraina: Luptele continuă. Merkel, Putin, Poroşenko şi Hollande au vorbit la telefon

Liderii Rusiei şi Ucrainei sunt îngrijoraţi de continuarea luptelor după ce un armistiţiu a început în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat german după o conferinţă telefonică în patru, informează agenţia DPA.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 04:33
Ucraina: Luptele continuă. Merkel, Putin, Poroşenko şi Hollande au vorbit la telefon

Biroul cancelarului Angela Merkel a declarat că ea a discutat duminică cu preşedinţii rus Vladimir Putin, al Ucrainei Petro Poroşenko şi al Franţei Francois Hollande, scrie Agerpres.

‘Participanţii au salutat faptul că armistiţiul este în general respectat, dar continuarea luptelor, în special în jurul oraşului Debalţevo, ridică preocupări majore’.

‘Ei sunt determinaţi să lucreze pentru aplicarea completă a armistiţiului. Următorul pas, retragerea armelor grele, trebuie să aibă loc marţi aşa cum s-a convenit’, potrivit comunicatului.

‘Participanţii au convenit în plus că o rezoluţie de susţinere din partea Consiliului de Securitate al ONU ar fi de dorit’, adaugă comunicatul citat de DPA.

Ucraina: nicio rezoluţie a ONU pentru moment (diplomaţi)

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU vor continua consultările, dar nu sunt pregătite să adopte o rezoluţie ca reacţie la încetarea focului intrată în vigoare în estul Ucrainei, au declarat diplomaţi duminică, informează AFP.

Consiliul urma să se pronunţe duminică asupra unui text prezentat de Rusia şi chemând la ‘aplicarea deplină’ a acestei încetări a focului încheiate în urma negocierilor de joi la Minsk.

Dar unele ţări au prezentat apoi amendamente, printre care Malaezia, care doreşte ca textul să conţină o referire la zborul MH-17 Malaysia Airlines doborât la mijlocul lunii iulie în estul Ucrainei.

‘Au fost noi consultări şi nu suntem în măsură să votăm asupra unui text astăzi (duminică)’, a declarat jurnaliştilor ambasadorul britanic Mark Lyall Grant. ‘Noi urmărim atent evenimentele pe teren’, a adăugat el.

El a recunoscut că ‘nu există nicio garanţie’ că cele 15 ţări ale Consiliului vor ajunge la o poziţie comună pentru a putea adopta un text, în timp ce a refuzat să precizeze de unde vin dificultăţile.

Potrivit proiectului rus de rezoluţie, Consiliul ‘cere tuturor părţilor să aplice pe deplin măsurile (decise joi la Minsk), dintre care o încetare a focului completă’.

Această încetare a focului a intrat în vigoare duminică dimineaţă în regiunile Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei) şi părea în general respectată, potrivit liderilor separatişti şi autorităţilor ucrainene. Cu toate acestea, bombardamentele continuau în jurul oraşului strategic Debalţevo, unde sunt staţionaţi mii de soldaţi ucraineni ameninţaţi cu încercuirea, adaugă AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. Rata de profitabilitate a scăzut
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. ...
Grupul german Lidl a înregistrat anul trecut în România, prin cele patru companii pe care le operează, o cifră de afaceri netă de peste 18,5 miliarde de lei, cu 23,3% mai mare decât în 2021......
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de ...
Norofert, principalul producător de inputuri organice din România, a pus momentan stop tradingului de cereale și vorbește de prudentă legat de creditarea fermierilor
Norofert, principalul producător de inputuri organice din România, a pus momentan stop tradingului de cereale și vorbește ...
Din cauza volatilității prețurilor și parțial a blocajului pieței de cereale bio, Norofert S.A, principalul producător ...
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de ...