Ucraina nu şi-a plătit încă datoriile către Gazprom. Termenul limită – miezul nopţii

Ucraina nu a făcut nicio plată către Gazprom, chiar dacă termenul limită, fixat la miezul nopţii de luni spre marţi, convenit pentru rambursarea datoriei sale de 2,2 miliarde de dolari se apropie, a anunţat, luni, grupul rus, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 12:02
Ucraina nu şi-a plătit încă datoriile către Gazprom. Termenul limită - miezul nopţii

Un purtător de cuvânt de la Gazprom a refuzat să spună ce măsuri ar putea lua compania dacă Kievul va rata termenul limită, fixat pentru ziua de şapte a fiecărei luni, pentru achitarea facturii lunare.

‘Nu a existat nicio plată din partea Ucrainei’, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, el a adăugat că exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina rămân stabile, în pofida disputelor dintre Moscova şi Kiev.

Săptămâna trecută, Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 – 380 de dolari. În reacţie, Guvernul ucrainean a apreciat că majorarea este una inacceptabilă şi motivată politic.

Ucraina a mai ratat şi în trecut termenele limită pentru achitarea datoriilor, fără a fi sancţionată. Însă, în ultima perioadă, mai mulţi manageri ai Gazprom au cerut Kievului să plătească în avans pentru livrările de gaze naturale.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Te-ar mai putea interesa și
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a finalizat epurarea etnică" în fosta regiune separatistă Karabah, dar a......
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European Newsroom
Investigaţia UE asupra parcurilor eoliene tensionează relaţiile dintre Bruxelles şi Beijing – articol European ...
Comisia Europeană a anunţat că va demara investigaţii asupra proiectelor de construire a unor parcuri eoliene din mai ...
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care ...
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...