Ucraina: O nouă noapte cu violenţe pe străzile din Kiev

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Kiev, în pofida ameninţării premierului ucrainean că va recurge la forţă împotriva 'provocatorilor', scrie AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 06:27
Ucraina: O nouă noapte cu violenţe pe străzile din Kiev

‘Dacă provocatorii nu se opresc, autorităţile nu vor avea altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea cetăţenilor’, a atras atenţia Mikola Azarov în cursul unui interviu acordat postului public rus de informaţii Vesti.

El s-a referit la controversata legislaţie intrată în vigoare marţi ce înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni care se opun puterii pe străzile Kievului.

Sfidând aceste ameninţări, manifestanţii au aruncat în cursul nopţii cu cocteiluri Molotov şi pietre împotriva cordoanelor de poliţişti care au răspuns făcând uz de gaze lacrimogene, după cum a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Situaţia tensionată a fost, totuşi, mai calmă decât în cele două nopţi precedente, chiar dacă numai câteva mii de manifestanţi au fost în continuare prezenţi pe artera care duce la Parlament.

În intervenţia sa de marţi, după două nopţi de confruntări, cele mai violente din ultimele luni, prim-ministrul a subliniat că speră să nu fie necesară recurgerea la forţă.

‘Sperăm că bunul-simţ va prevala’, a spus el, adăugând că ‘oamenii trebuie să înţeleagă că li se propune haos şi distrugeri’. El a dezminţit, totodată, zvonurile legate de instituirea stării de urgenţă.

La rândul său, Rusia a denunţat o situaţie care ‘scapă de sub orice control în Ucraina’, în timp ce negocierile dintre putere şi opoziţie par a fi ajuns într-un punct mort.

Vitali Klitciko, unul dintre liderii opoziţiei, care vrea să discute numai cu şeful statului a părăsit marţi preşedinţia fără să fi fost primit de Viktor Ianukovici care era ‘ocupat’.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat sprijinul ‘indecent’ adus, în opinia sa, opoziţiei de europeni.

Aceştia din urmă au acuzat puterea de la Kiev că a provocat escaladarea violenţei prin adoptarea unor legi represive împotriva contestatarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
 Preţul gazelor naturale în Europa a atins marţi cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea de gaze a fost diminuată de o producţie record de energie......
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ori în România
Singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, folosită de aproximativ 88.000 de ...
Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația ...
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale – AEI
Românii sunt forţaţi să achite preţuri mai mari decât preţul pieţei la gaze naturale, în condiţiile în care preţul ...
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Autostrada Buzău – Focșani: UMB a mobilizat peste 800 de muncitori pe tronsonul 1, realizat 12%
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis marți imagini de pe șantierul tronsonului ...