Ucraina: O nouă noapte cu violenţe pe străzile din Kiev

Noi ciocniri între manifestanţi şi poliţişti au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Kiev, în pofida ameninţării premierului ucrainean că va recurge la forţă împotriva 'provocatorilor', scrie AFP.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 06:27
Ucraina: O nouă noapte cu violenţe pe străzile din Kiev

‘Dacă provocatorii nu se opresc, autorităţile nu vor avea altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea cetăţenilor’, a atras atenţia Mikola Azarov în cursul unui interviu acordat postului public rus de informaţii Vesti.

El s-a referit la controversata legislaţie intrată în vigoare marţi ce înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni care se opun puterii pe străzile Kievului.

Sfidând aceste ameninţări, manifestanţii au aruncat în cursul nopţii cu cocteiluri Molotov şi pietre împotriva cordoanelor de poliţişti care au răspuns făcând uz de gaze lacrimogene, după cum a constatat un corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.

Situaţia tensionată a fost, totuşi, mai calmă decât în cele două nopţi precedente, chiar dacă numai câteva mii de manifestanţi au fost în continuare prezenţi pe artera care duce la Parlament.

În intervenţia sa de marţi, după două nopţi de confruntări, cele mai violente din ultimele luni, prim-ministrul a subliniat că speră să nu fie necesară recurgerea la forţă.

‘Sperăm că bunul-simţ va prevala’, a spus el, adăugând că ‘oamenii trebuie să înţeleagă că li se propune haos şi distrugeri’. El a dezminţit, totodată, zvonurile legate de instituirea stării de urgenţă.

La rândul său, Rusia a denunţat o situaţie care ‘scapă de sub orice control în Ucraina’, în timp ce negocierile dintre putere şi opoziţie par a fi ajuns într-un punct mort.

Vitali Klitciko, unul dintre liderii opoziţiei, care vrea să discute numai cu şeful statului a părăsit marţi preşedinţia fără să fi fost primit de Viktor Ianukovici care era ‘ocupat’.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a denunţat sprijinul ‘indecent’ adus, în opinia sa, opoziţiei de europeni.

Aceştia din urmă au acuzat puterea de la Kiev că a provocat escaladarea violenţei prin adoptarea unor legi represive împotriva contestatarilor.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...