Ucraina: Ofensivă a forţelor guvernamentale, lângă oraşul Mariupol

Garda naţională ucraineană a lansat marţi dimineaţă o ofensivă contra poziţiilor deţinute de rebelii separatişti proruşi în zona oraşului Mariupol, punct strategic situat în sud-estul Ucrainei, a anunţat Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare de la Kiev (NSDC), citat de Interfax şi Reuters.
Economica.net - mar, 10 feb. 2015, 10:27
Ucraina: Ofensivă a forţelor guvernamentale, lângă oraşul Mariupol

Secretarul NSDC, Oleksandr Turcinov, ”se află în apropiere de Mariupol, unde unităţi ale Gărzii naţionale au străpuns apărarea inamicului şi au trecut la ofensivă”, se arată într-o declaraţie a NSDC.

În ultimele 24 de ore, cel puţin şapte soldaţi ucraineni şi cinci civili au fost ucişi în luptele din estul Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene şi rebelii proruşi, în bilanţuri separate, scrie Agerpres.

”Şapte soldaţi au fost omorâţi şi 23 răniţi în lupte şi în tirurile asupra poziţiilor armatei”, a spus purtătorul de cuvânt al Statului major al forţelor armate ucrainene, Viaceslav Selezniov, într-o conferinţă de presă.

În paralel, trei civili au fost ucişi şi şapte răniţi în urma tirurilor de artilerie la Debalţevo, oraş controlat de armata ucraineană, dar în pericol de a fi încercuit de rebelii proruşi.

În oraşul Doneţk, fief al rebelilor, doi civili au fost ucişi, potrivit unui bilanţ prezentat de primarul separatist. Tiruri de artilerie şi de rachete Grad lansate dinspre poziţiile separatiştilor au putut fi auzite luni noaptea şi marţi dimineaţă.

Violenţele din estul Ucrainei au loc în contextul în care Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia negociază un plan de pace care să pună capăt conflictului început în urmă cu 10 luni şi soldat cu peste 5.400 de morţi.

Reuşita acestor negocieri ar putea fi anunţată miercuri, la Minsk, la un summit care îi va reuni pe preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi pe cancelarul german Angela Merkel.

Unul dintre cele mai delicate puncte ale negocierilor pare să fie trasarea liniei de demarcaţie între cele două tabere, întrucât, în urma recentei ofensive militare, separatiştii proruşi au cucerit noi teritorii şi nu mai acceptă linia de demarcaţie ce urma să fie stabilită în baza acordurilor de la Minsk, din luna septembrie.

Acţiunile Occidentului au drept scop destabilizarea situaţiei din Ucraina – Kremlin

Planurile Occidentului de a trimite arme în Ucraina şi de a extinde sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a susţinerii Moscovei pentru separatiştii proruşi sunt paşi care vizează destabilizarea situaţiei din Ucraina, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

‘Rusia este o ţară cu adevărat interesată de soluţionarea acestei crize. Toate celelalte planuri de extindere a sancţiunilor, de izolare, de livrare de arme etc. – toate sunt paşi care, din păcate, sunt menite deopotrivă să destabilizeze situaţia din Ucraina’, a declarat Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...