Ucraina: Peste 5.000 de puşti Kalaşnikov şi alte arme au dispărut dintr-un depozit militar

Temerile de posibile arme de asalt şi de provocare în Ucraina şi în ţările vecine sunt în creştere după apariţia unui alt raport potrivit căruia lansatoare de grenade, arme şi muniţii au fost furate dintr-un depozit militar, în vestul Ucrainei, relatează sâmbătă www.eurasiareview.com.
Economica.net - sâm, 15 mart. 2014, 10:42
Ucraina: Peste 5.000 de puşti Kalaşnikov şi alte arme au dispărut dintr-un depozit militar

O sursă din Ministerul de Interne ucrainean a declarat pentru RIA Novosti că ministrul interimar de interne Arsen Avakov a fost informat recent că o mare cantitate de arme şi muniţie a dispărut de la unul dintre depozitele militare.

‘Rapoarte adresate ministrului Avakov indică faptul că peste 5.000 de puşti Kalaşnikov, 2.741 de pistoale Makarov, 123 de mitraliere şi 12 lansatoare de rachete Shmel au fost furate din depozitele Ministerului de Interne, în regiunea Lvov, la sfârşitul lunii februarie’, au anunţat sursele. ‘Ancheta a stabilit de asemenea că lipsesc 1.500 grenade de mână F-1 şi numeroase muniţii’, se arată în rapoarte.

Anterior, se anunţase că la sfârşitul lunii februarie 2014 în cursul asaltului împotriva unor unităţi militare ucrainene, în regiunea Lvov, radicalii au furat 1.200 arme de foc, între care 1.000 de pistoale Makarov, peste 170 de puşti Kalaşnikov, precum şi mitraliere şi arme cu lunetă.

Autorităţile din Ucraina nu au reuşit până acum să dea de urma acestor arme provocând speculaţii că acestea ar putea fi folosite pentru a provoca mai multă agitaţie în Ucraina şi în cele din urmă ar putea fi scoase din ţară.

‘Având în vedere că graniţele de nord şi de est ale Ucrainei sunt foarte bine păzite, există o mare probabilitate ca o cantitate semnificativă din aceste arme să fie transportată prin regiunile vestice spre ţări vecine – România, Albania, Transnistria, în Balcani. Desigur, o parte din arme poate ajunge în cele din urmă în alte ţări UE’, a afirmat Ruslan Pukhov, director al Centrului rus pentru analiza strategiilor şi tehnologiilor (CAST).

Unii experţi militari consideră că armele ar putea ajunge curând în mâinile organizaţiei Praviy Sektor sau al altor mişcări naţionaliste, care au determinat îndepărtarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.

Liderul grupării radicale din Ucraina, Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), Dmitri Iaroş, fost plasat de comisia rusă de investigaţii pe lista persoanelor căutate la nivel internaţional pentru incitare la terorism şi participare la ostilităţi împotriva soldaţilor ruşi în Cecenia.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...