Ucraina porneşte asaltul asupra separatiştilor. Putin ameninţă cu consecinţe

Kievul a lansat joi un asalt asupra separatiştilor din Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, acţiune denunţată de preşedintele rus Vladimir Putin ca 'o crimă foarte gravă' ce va avea consecinţe pentru cei care decid astfel de operaţiuni.
Economica.net - joi, 24 apr. 2014, 12:43
Ucraina porneşte asaltul asupra separatiştilor. Putin ameninţă cu consecinţe

Confruntările dintre trupele ucrainene şi separatiştii din Slaviansk au făcut cinci morţi în rândurile insurgenţilor şi un soldat ucrainean a fost rănit, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP, precizând că trei baraje ale separatiştilor ridicate la intrarea în oraş au fost ‘distruse’.

‘Dacă regimul actual de la Kiev a început într-adevăr să utilizeze armata împotriva populaţiei din ţară, aceasta este o crimă foarte gravă împotriva propriului său popor’, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, avertizând că această operaţiune va avea ‘consecinţe pentru cei care iau aceste decizii’.

Pe teren, potrivit jurnaliştilor AFP, un baraj al separatiştilor a fost incendiat şi focuri de armă au fost trase la intrarea în Slaviansk, unde militanţii proruşi vorbeau de un asalt ucrainean. Separatiştii proruşi au indicat că ei au incendiat barajul, bătând în retragere, în timp ce un elicopter survola zona. Un membru al forţelor proruse a afirmat că a văzut mai multe vehicule blindate ucrainene de cealaltă parte a barajului. Liderul separatist al oraşului Slaviansk cu peste 100.000 de locuitori, Viaceslav Ponomarev, a ordonat civililor să părăsească sediul primăriei.

Slaviansk este de mai multe zile controlat în întregime de insurgenţi proruşi. Persoane înarmate cu puşti de asalt, purtând cagule şi uniforme fără însemne distinctive, au ocupat mai multe clădiri publice.

În acelaşi timp, Kievul a anunţat că forţele de ordine ucrainene au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, un port de aproape 500.000 de locuitori în sud-estul ţării, după confruntări soldate cu cinci răniţi. Mai la nord, un soldat a fost rănit în timpul unui asalt al separatiştilor împotriva unei baze militare la Artemivsk.

Tensiunile sunt în creştere şi, pe acest fond, Moscova a evocat miercuri posibilitatea unei intervenţii militare dacă ‘interesele sale legitime’ sunt ameninţate în fosta republică sovietică, după care joi a acuzat Occidentul de utilizarea Ucrainei ca ‘pion într-un joc geopolitic’.

În acest timp, la Tokyo, preşedintele american Barack Obama a acuzat Rusia că nu respectă acordul internaţional semnat acum o săptămână la Geneva şi menit să contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina şi a ameninţat cu noi sancţiuni la adresa Moscovei. ‘Până în prezent, noi am văzut că nu se respectă nici spiritul, nici litera acordului de la Geneva’, a declarat Barack Obama, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit relatării AFP. Liderul de la Casa Albă a adăugat că, dacă Rusia va continua să ignore acordul de la Geneva, ‘vor exista consecinţe şi noi sancţiuni’ americane la adresa Moscovei.

Autorităţile ruse continuă să afirme, însă, că populaţia ucraineană de origine rusă este ameninţată de naţionaliştii ucraineni care susţin puterea prooccidentală instalată la Kiev după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Washingtonul şi Kievul reproşează Moscovei că a masat soldaţi la frontiera cu Ucraina şi că îi susţine pe insurgenţii din estul Ucrainei trimiţând în regiune agenţi înarmaţi.

În această situaţie, SUA au decis întărirea prezenţei sale în regiune, trimiţând 600 de soldaţi în Polonia şi în ţările baltice, în timp ce, la Kiev, ministrul de interne Arsen Avakov a promis ‘un răspuns sever până la eliminarea teroriştilor’.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...