Ucraina: Poroşenko cere sprijin internaţional pentru a evita un nou Cernobâl

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut duminică ajutorul comunităţii internaţionale pentru a evita repetarea catastrofei de la Cernobâl, într-un mesaj prilejuit de marcarea a 29 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istorie, informează EFE.
Economica.net - lun, 27 apr. 2015, 03:58
Ucraina: Poroşenko cere sprijin internaţional pentru a evita un nou Cernobâl

‘Avem încredere că, împreună cu ţările donatoare, vor construi o structură fiabilă şi sigură deasupra reactorului distrus, pentru a-i proteja pentru totdeauna pe ucraineni, dar alte popoare de repetarea tragediei din 1986’, a declarat şeful statului ucrainean.

Poroşenko a insistat că, ‘în aceste vremuri dificile pe care le trăieşte în prezent Ucraina, sprijinul comunităţii internaţionale este deosebit de important pentru a depăşi problemele de la Cernobâl’. ‘Acum 29 de ani, pompieri ucraineni, pe deplin conştienţi de pericolul care-i păştea, au venit în apărarea umanităţii’, a spus Poroşenko, care a depus o coroană de flori la monumentul eroilor de la Cernobâl, ridicat în faţa clădirii administrative a centralei nucleare. Doi oameni au murit din cauza exploziei propriu-zise de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobâl şi alte 29, în principal pompieri, pe parcursul a trei luni de la accident, din cauza expunerii la radiaţii. Circa 600.000 de oameni care au participat la înlăturarea efectelor exploziei şi la operaţiunile de decontaminare au fost victime ale unor doze de radiaţie nocive pentru sănătate, aminteşte EFE.

Poroşenko a inspectat duminică şantierul lucrărilor de construcţie a cupolei gigantice care va acoperi sarcofagul iniţial, construit imediat după accident, cu 400.000 de metri cubi de ciment şi 7.000 de tone de structură metalică, menit să acopere etanş reactorul avariat şi să stopeze emisiile de material radioactiv. ‘Aici, ucraineni, francezi, britanici, azeri şi turci ne arată cum ştiu să muncească’, a declarat Poroşenko în faţa specialiştilor care lucrează la noul sarcofag, de 150 de metri lungime, 257 de metri lăţime şi 108 metri înălţime şi având o greutate de 29.000 de tone.

Pentru a evita ca specialiştii care lucrează la noul sarcofag să fie afectaţi de radiaţii, structura gigantică ce se construieşte pe un teren aflat în apropierea vechiului sarcofag va fi amplasată peste vechea structură cu ajutorul unui sistem de şine. ‘Preocuparea pentru sănătatea şi siguranţa oamenilor este cea mai importantă’, a spus Poroşenko, care a subliniat că, în ultimii ani, nicio persoană care ia parte la lucrările de la Cernobâl nu a fost expusă unei doze de radiaţie superioară celei permise de normele sanitare, scrie Agerpres.

Proiectul noului sarcofag, a cărui valoare este estimată la 2,150 de miliarde de euro, este realizat de consorţiul francez Novarka şi este deja în întârziere din cauza problemelor de finanţare. Predarea lucrării a fost amânată pentru 2017, deci iniţial era prevăzută pentru anul acesta. Pentru a termina lucrările mai este nevoie de 100 de milioane de euro, bani ce se aşteaptă să fie strânşi la o reuniune a donatorilor care va avea loc la sfârşitul lunii aprilie.

‘Terminarea proiectului în 2017 este extrem de importantă nu doar pentru siguranţa Ucrainei, ci şi pentru siguranţa întregii Europe’, a declarat recent viceministrul ecologiei din Ucraina, Serghei Kurikin.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...