Ucraina: Preşedintele parlamentului, favorit pentru funcţia de premier, a promis că va implementa reformele cerute de FMI

Volodimir Groisman, preşedintele legislativului ucrainean, propus ca succesor al premierului Arseni Iaţeniuk de către liderii partidelor din coaliţia de guvernământ, a promis joi că va implementa reformele cerute de Fondul Monetar Internaţional pentru acordarea următoarei tranşee din împrumut, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 16:42
Ucraina: Preşedintele parlamentului, favorit pentru funcţia de premier, a promis că va implementa reformele cerute de FMI

„Cred că toate angajamentele cu privire la implementarea programului FMI, legate de probleme de asocierea la blocul comunitar şi la zona de liber schimb, trebuie să fie implementate de Ucraina fără alte obstacole”, a precizat Groisman.

De atfel, liderii partidelor parlamentare din coaliţia de guvernare au început să discute joi despre înlocuirea premierului Arseni Iaţeniuk, extrem de nepopular în rândul ucrainenilor, iar unul dintre favoriţi pentru a prelua conducerea executivului este Volontir Groisman, actualul preşedinte al legislativului.

Technocrata Natalia Iaresko, ministru al Finanţelor, a fost pomenită şi ea ca posibil candidat la şefia guvernului, însă sursele politice au declarat pentru Reuters că nu are susţinerea necesară în Parlament.

Ucraina are nevoie de un guvern stabil pentru a încheia negocierile cu FMI pentru un nou ajutor, în valoare de 1,7 miliarde de dolari. Suma este condiderată vitală pentru a susţine economia afectată de război, dar şi reformele cerute de partenerii occidentali.

Ucraina tranversează o criză politică şi economică prelungită. Săptămâna trecută, Petro Poroşenko a încercat să-i reasigure pe liderii de la Bruxelles că ţara sa va depăşi curând criza politică care i-a înfuriat pe creditorii occidentali, după ce aceştia au devenit din ce în ce mai nemulţumiţi cu procesul lent de implementare a reformelor.

„Avem o criză politică în Ucraina şi sper că până la sfârşitul lunii vom găsi o soluţie. Nu vom avea alegeri anticipate, iar coaliţia de guvernare va supravieţui şi va da dovadă de responsabilitate şi orientare spre reforme”, a precizat preşedintele ucrainean.

Ucraina trece printr-o criză politică dificilă, după ce nepopularul premier Arseni Iaţeniuk a supravieţuit în februarie unei moţiuni de cenzură, iar trei partide au părăsit coaliţia de guvernare. Între timp, creditorii internaţionali, printre care se numără UE şi SUA au cerut liderilor de la Kiev să rămână uniţi şi să lupte împotriva corupţiei, pentru a implementa reformele necesare primirii următoarei tranşe din împrumut, în valoare de 1,7 miliarde de dolari.

Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker au cerut Ucrainei să nu organizeze alegeri anticipate, care nu vor face decât să amâne şi mai mult implementarea reformelor, care privesc combaterea spălării de bani şi obligarea oficialilor să-şi declare averile.

UE a susţinut că ciondăneala politică de la Kiev a rezultat în mai puţin suport pentru Ucraina în ultima jumătate de an.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...