Poroşenko a promulgat legea educaţiei care interzice predarea în limba minorităţilor naţionale. 400.000 de români trăiesc în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat luni o lege care întăreşte învăţământul în limba ucraineană în şcoli, reformă criticată de autorităţile din România şi din alte ţări din regiune care au comunităţi etnice în această republică ex-sovietică, relatează France Presse. Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.
Economica.net - mar, 26 sept. 2017, 05:16
Poroşenko a promulgat legea educaţiei care interzice predarea în limba minorităţilor naţionale. 400.000 de români trăiesc în Ucraina

Această reformă a învăţământului restrânge progresiv spaţiul acordat disciplinelor studiate în colegii şi în licee în limbile minorităţilor naţionale puternic implantate în Ucraina – precum comunităţile română, ungară, poloneză – în profitul cursurilor în limba ucraineană.

Elevii proveniţi din aceste minorităţi vor putea totuşi să înveţe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate.

Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulţumeşte de mai multe săptămâni autorităţile ţărilor din regiune.

AFP notează că preşedintele României, Klaus Iohannis, considerase joi că această lege ‘va limita drastic accesul minorităţilor la educaţie în limba lor maternă’ şi şi-a anulat în semn de protest vizita prevăzută în Ucraina.

Această lege a crispat de asemenea importantele comunităţi ungare şi poloneze din Ucraina.

Kievul acordă o mare importanţă nivelului de cunoaştere a limbii ucrainene de către o parte din populaţie.

Într-un comunicat, preşedinţia subliniază că şeful statului Petro Poroşenko ‘insistă asupra faptului că această lege ridică limba ucraineană la limbă oficială pe parcursul educativ’. Noua lege sporeşte rolul utilizării limbii ucrainene în procesul de învăţământ, menţionează şeful statului ucrainean în comunicatul citat de BucPress.

‘Această lege asigură egalitatea şanselor pentru toţi’, precizează comunicatul. ‘Ea garantează fiecărui absolvent cu diplomă bune capacităţi lingvistice esenţiale pentru o carieră reuşită în Ucraina’, se subliniază în text.

Locul limbii ucrainene este, de asemenea, o problemă în regiunile estice ale acestei ţări, controlate în prezent de rebelii separatişti proruşi şi care se confruntă din 2014 cu un conflict sângeros, potrivit AFP.

Potrivit serviciului de presă al şefului statului ucrainean, citat de BucPress, Petro Poroşenko a comunicat că reforma învăţământului ‘este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăţi calitatea educaţiei’, asigurând paşii necesari pentru includerea Ucrainei în spaţiul educaţional european.

‘Ucraina a demonstrat şi va demonstra în continuare o astfel de atitudine faţă de minorităţile naţionale care corespunde cu obligaţiile noastre internaţionale, în concordanţă cu standardele europene, fiind un model pentru ţările vecine’, mai spune Poroşenko în comunicat.

În acest sens, el cere ministerelor de Externe şi Educaţiei de la Kiev să desfăşoare consultaţiile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

‘Poroşenko a promulgat scandaloasa lege privind educaţia în Ucraina’, titrează agenţia de presă ucraineană Unian.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...