Ucraina: Primarul Kievului, revocat pentru dispersarea violentă a manifestanţilor

Primarul din Kiev şi adjunctul secretarului Consiliului ucrainean de Securitate au fost revocaţi din funcţii pentru că au ordonat dispersarea violentă a manifestanţilor pe 30 noiembrie în capitala ucraineană, a anunţat sâmbătă preşedinţia ucraineană, relatează AFP.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 04:55
Ucraina: Primarul Kievului, revocat pentru dispersarea violentă a manifestanţilor

„Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a revocat pe adjunctul secretarului Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărarea Ucrainei Vladimir Sivkovici şi pe şeful administraţiei de la Kiev Aleksandr Popov”, anunţă preşedinţia într-un comunicat.

Această decizie a fost adoptată „la solicitarea Parchetului General al Ucrainei, care suspectează aceste personalităţi că au încălcat drepturile cetăţenilor care se aflau pe 30 noiembrie în Piaţa Independenţei din Kiev”, adaugă aceeaşi sursă.

Anterior, procurorul general Viktor Pcionka a anunţat într-o conferinţă de presă că a solicitat revocarea celor doi oficiali.

„Potrivit anchetei, ei sunt cei care l-au determinat (pe şeful poliţiei din Kiev) să recurgă la forţă, în timp ce se aflau în biroul său”, a declarat Pcionka.

Poliţia antirevoltă a dispersat în mod violent, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, o manifestaţie în această paiţă centrală din capitala ucraineană, operaţiune în cursul căreia au fost rănite zeci de persoane, inclusiv numeroşi studenţi.

Manifestanţii protestau faţă de refuzul de ultim moment al preşedintelui ucrainean de a semna un acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani.

Aceste violenţe, comise într-un loc simbolic al „revoluţiei portocalii” din 2004, au provocat indignare în ţară şi în străinătate şi au determinat opoziţia să-i ceară demisia lui Ianukovici.

Te-ar mai putea interesa și
Norofert, principalul producător de inputuri organice din România, a pus momentan stop tradingului de cereale și vorbește de prudentă legat de creditarea fermierilor
Norofert, principalul producător de inputuri organice din România, a pus momentan stop tradingului de cereale și vorbește ...
Din cauza volatilității prețurilor și parțial a blocajului pieței de cereale bio, Norofert S.A, principalul producător de inputuri organice din România, cu activități în producția de......
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
Greva din Educaţie continuă. Liderii de sindicat solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Iohannis
 Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de ...
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele BERD vin în capitala Kazahstanului
Forumul Internațional Astana anunță principalii speakeri: emirul Qatarul, directorul general al FMI și președintele ...
Forumul Internațional Astana, o conferință internațională majoră care urmărește să abordeze provocările globale ...
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
Şeful AFM: România urmează, cel mai probabil, să fie condamnată de CJUE, pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi
România va fi condamnată, cel mai probabil, de Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), deoarece nu a ...