Ucraina primeşte un ajutor de 14-18 mld. dolari de la FMI

Ucraina a ajuns la un acord de împrumut cu FMI a cărui valoare se situează între 14 şi 18 miliarde de dolari. Programul de ajutor financiar va debloca şi alte finanţări de la autorităţile internaţionale pentru autorităţile de la Kiev, până la un total de 27 de miliarde de dolari în următorii doi ani.
Economica.net - joi, 27 mart. 2014, 09:38
Ucraina primeşte un ajutor de 14-18 mld. dolari de la FMI

Ucraina să acopere plăţi în contul datoriei programate în acest an. Acordul stand-by va dura doi ani, iar FMI a ajuns la un acord asupra unui set de reforme economice.

Şeful misiunii FMI în Ucraina, Nikolai Gueorguiev, nu a anunţat, în timpul conferinţei de presă pentru anunţarea acordului, la cât se va ridica tranşa iniţială a programului de împrumuturi.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011, în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici.

Un înalt oficial de la FMI a declarat, recent, că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului.

Ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a afirmat că Guvernul se aşteaptă în acest an la o scădere de 3% a Produsului Intern Brut, după ce anul trecut economia ucraineană a stagnat.

Ucraina se va putea aproviziona cu gaze naturale din UE

Ucraina, foarte dependentă de gazele naturale din Rusia, va putea să se aprovizioneze din Uniunea Europeană, a afirmat miercuri, la Kiev, comisarul european pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski, citat de AFP.

‘Am ajuns la o înţelegere privind posibilitatea de a furniza Ucrainei gaze naturale din Slovacia şi apoi din Polonia şi Ungaria’, a declarat Janusz Lewandowski agenţiei poloneze PAP.

‘Este un prim acord foarte important pentru securitate’, a subliniat comisarul după ce a participat miercuri la o şedinţă a guvernului de tranziţie de la Kiev.

Gazele naturale importate din Rusia reprezintă majoritatea din consumul Ucrainei. În 2006 şi 2009, conflictele dintre Kiev şi Moscova au provocat întreruperi în livrările de gaze naturale din Federaţia Rusă spre Uniunea Europeană.

În acest an, Gazprom a ameninţat că va suspenda furnizarea în cazul în care Kievul, confruntat cu grave probleme financiare, nu îşi va achita datoriile acumulate în ultimele luni.

Cele două ţări negociază în prezent un preţ al gazelor naturale care se va aplica de la 1 aprilie, iar autorităţile ruse au făcut cunoscut că intenţionează să sisteze reducerile acordate Kievului, inclusiv plata pentru utilizarea bazei navale de la Simferopol, în Crimeea, alipită de curând la Rusia.

Guvernul ucrainean a prevenit marţi Federaţia Rusă că va refuza să importe gaze naturale la preţul pe care aceasta îl cere.

Kievul a decis miercuri să adopte o drastică şi impopulară măsură de majorare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei pentru a obţine un ajutor financiar din partea FMI care să îi permită să scape de faliment.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...