Ucraina refuză să plătească pentru gazele livrate de Gazprom separatiştilor – Naftogaz

Ucraina va refuza să plătească gazele naturale pe care grupul rusesc Gazprom a început să le livreze teritoriilor din estul separatist al Ucrainei, a anunţat joi preşedintele director general al companiei naţionale ucrainene Naftogaz, citat de AFP.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 05:46
Ucraina refuză să plătească pentru gazele livrate de Gazprom separatiştilor - Naftogaz

‘Naftogaz nu va plăti pentru că noi nu avem nicio posibilitate să controlăm ce cantitate de gaze va fi trimisă în aceste teritorii şi nici care va fi utilizarea lor’, a declarat Andrii Kobolev într-o conferinţă de presă, precizând că compania sa şi-a reluat livrările de gaze spre estul Ucrainei, întrerupte din cauza luptelor.

Decizia Gazprom de a livra gaze Estului rebel ucrainean este ‘inacceptabilă’ şi ‘contrară contractului existent’, a adăugat Kobolev.

Rusia a indicat joi că a început să furnizeze gaze teritoriilor din estul Ucrainei, controlat de separatişti. ‘De la 16h00 (13h00 GMT), Gazprom livrează gaze Ucrainei, inclusiv prin staţiile din Prohorovka şi Platovo într-un volum de 12 milioane m.c. zilnic’, a declarat şeful grupului rusesc Alexei Miller, citat de agenţiile ruse de presă. Acestea sunt două puncte de intrare a gazelor ruseşti în Ucraina, unul la nivelul regiunii Doneţk, iar celălalt – în regiunea Lugansk, două fiefuri separatiste.

Miller a indicat că aceste livrări se fac ‘în virtutea contractului în vigoare’ între Gazprom şi operatorul ucrainean Naftogaz. Anterior, premierul rus Dmitri Medvedev indicase că Rusia ar putea furniza gaze în calitate de ‘ajutor umanitar’ teritoriilor rebele, care denunţaseră întreruperea brutală a livrărilor, scrie Agerpres.

Din cauza conflictului care opune cele două societăţi, Rusia nu mai furnizează gaze Ucrainei decât cu condiţia ca Kievul să-şi plătească facturile în avans pentru volumul de gaze cerut.

Te-ar mai putea interesa și
A început demolarea magazinelor din staţia de metrou Basarab
A început demolarea magazinelor din staţia de metrou Basarab
Spaţiile comerciale din staţia de metrou Basarab sunt dezafectate marţi dimineaţă. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand spune că cei ce îşi efectuau activitatea economică în aceste spaţii......
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Pentru vaccinul AstraZeneca nu mai e nevoie de programare
Disponibilitatea dozelor de vaccin AstraZeneca permite Comitetul Național de Vaccinare să asigure vaccinarea fără ca ...
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei
Aproape jumătate dintre companiile din România (46%) susţin că nu sunt afectate de criză şi funcţionează normal, ...
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile ...