1EUR = 4.8736 RON | Bucureşti 8 º

Extern

Ucraina, retrogradată de S&P: Risc de intrare în faliment

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât vineri ratingul Ucrainei, pentru a doua oară în decursul ultimelor trei săptămâni, apreciind că situaţia politică s-a deteriorat semnificativ astfel încât există un risc crescut ca Ucraina să intre în incapacitate de plată, transmite Reuters.

21 feb, 2014 | Agerpres

S&P a decis să coboare cu o treaptă ratingul Ucrainei, la 'CCC' de la 'CCC plus', în timp ce perspectiva asociată este una 'negativă', ceea ce înseamnă că agenţia de evaluare are în vedere o nouă retrogradare.

'Retrogradarea reflectă opinia noastră că situaţia politică din Ucraina s-a deteriorat semnificativ. Credem că acest lucru creşte incertitudinea cu privire la continuarea sprijinului financiar rusesc pe parcursul anului 2014 şi pune în pericol capacitatea guvernului de la Kiev de a asigura serviciul datoriei externe', se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia de evaluare a ajuns la concluzia că violenţele care au avut loc în ultima săptămână la Kiev înseamnă că o rezolvare amiabilă a disputelor politice este exclusă. 'Credem că viitorul actualei conduceri ucrainene este acum mai nesigur decât oricând' apreciază S&P, adăugând însă că în opinia sa sprijinul oferit de guvernul rus este condiţionat de actuala conducere de la Kiev şi de orientarea sa spre Rusia. În aceste condiţii, S&P crede că o continuare a programului de sprijin rusesc destinat Ucrainei, sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, este incert. 'În cazul în care sprijinul financiar rusesc nu se va ridica la înălţimea aşteptărilor, ne aşteptăm ca guvernul Ucrainei să intre în incapacitate de plată', se arată în comunicatul S&P.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Ucraina să obţină asistenţă financiară din partea SUA, UE sau FMI, agenţia de evaluare crede că această opţiune va fi legată de o serie de condiţii incluse într-un program formal cu FMI, respectiv creşterea flexibilităţii cursului de schimb, politici destinate întăririi sectorului financiar, consolidare fiscală, creşterea tarifelor la energie şi reforme structurale pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi sprijinirea creşterii economice. 'În opinia noastră, actualul guvern ucrainean nu este înclinat să susţină această direcţie' apreciază S&P.

De asemenea, S&P consideră că pe fondul turbulenţelor politice situaţia economică a Ucrainei va continua să se deterioreze ceea ce înseamnă că va creşte probabilitatea unei devalorizări forţate a monedei naţionale (hryvna). În condiţiile în care jumătate din datoria guvernamentală a Ucrainei este în valută, o devalorizare semnificativă ar putea submina şi mai mult capacitatea guvernului de a asigura serviciul datoriei externe.

O perspectiva 'negativă' înseamnă că există o şansă din trei ca S&P să coboare din nou ratingul Ucrainei în următoarele 12 luni dacă va ajunge la concluzia că o intrare în incapacitate de plată este inevitabilă în decurs de şase luni. De asemenea, o retrogradare ar putea fi decisă dacă nu se va ajunge la un acord de finanţare bilateral sau multilateral. În sens invers, S&P ar putea îmbunătăţi perspectiva la 'stabilă' dacă va ajunge la concluzia că Ucraina îşi poate asigura necesarul de finanţare externă sau dacă criza politică actuală va face loc unei perspective mai stabile şi mai predictibile.

În ultimele trei zile, ciocnirile care au avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev între manifestanţi şi forţele de ordine au făcut 75 de morţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO